Home , Avrupa , İtalya ve Portekiz’de kemer sıkma politikasına karşı yürüyüş

İtalya ve Portekiz’de kemer sıkma politikasına karşı yürüyüş

italyaAVRUPA |20-10-2013 |  İtalya ve Portekiz’de onbinler, hükümetlerin kemer sıkma politikalarına karşı sokaktaydı. İtalya’nın başkenti Roma’da ve Portekiz’in başkenti Lizbon ile Porto’da onbinler, hükümetlerin kemer sıkma potikalarına karşı sesini yükseltti.

İtalya’da önceki gün başlayan grev ardından dün de bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe 70 bin kişi katıldı. İtalya hükümeti, işsizlik, bütçe kısıntısı ile Lyon-Turin yüksek hız yapan trenler gibi hükümet projelerine karşı sokaktaydı. Protestocular, hükümetin böylesi pahalı projelere yatırım yaparak, halka geri dönmesi gereken vergilerin heba edildiğini belirtiyor.

Yüzü maskeli bir grup yürüyüşçü, Maliye Bakanlığı önündeki çöp konteynırlarını ateşe vermesi ile birlikte başlayan polis saldırısında önce 14 kişi gözaltına alındı. Ardından da gözaltı sayısı arttı.

Öte yandan yürüyüşe katılmak için Fransa sınırından geçen 14 kişilik bir anarşist grup polis tarafından gözaltına alındı.

KAĞITSIZLAR DA YÜRÜYÜŞTEYDİ

İtalya’da iltica talebinde bulunan ve hala cevap almayanlar da yürüyüşe kitlesel olarak katıldı. Kağıtsızlar “Lampedusa” yazılı pankart taşıdı. İtalya’daki grev ve yürüyüş, solcu Cobas isimli sendika tarafından organize ediliyor.

PORTEKİZ’İN İKİ KENTİNDE YÜRÜYÜŞ

Kemer sıkma politikalarına karşı Portekizliler de ayaktaydı. Portekiz’in Lizbon ve Porto kentlerinde düzenlenen yürüyüşü, ülkenin en önemli sendikası olan Portekiz Genel İş Sendikası (CGTP) organize etti.

Portekiz hükümeti, geçtiğimiz Salı günü yeni kemer sıkma politikalarının uygulanacağını açıklaması ardından ilk eylemler dün organize edildi. Yeni kemer sıkma politikasında, memur maaşlarının yüzde 2.5 ile yüzde 12’ye kadar düşürülmesi, emeklilik maaşlarında da yüzde 10’luk bir indirime gidilmesi planlanıyor.

Portekiz’in kuzeyindeki Porto’daki yürüyüş 50 bin ila 60 bin kişinin katılımı ile gerçekleşti. Onbinlerce kişi Rio Dauro nehri üzerinde kurulu Infante Köprüsü’de yürüdü.

Lizbon’da da onbinler, eylemdeydi. Hükümetin istifasını isteyen protestocular, Anayasa Mahkemesi’nden de 2014 yılı projesini kabul etmemesini talep etti.

Portekiz’deki protetoları düzenleyen CGTP, erken genel seçime gidilmesi ve kemer sıkma politikasının bir an önce sonlandırılması için 1 Kasım’da yeni bir gösterinin düzenlenmesi çağrısında da bulundu.

ANF