Home , Dünya , İsyan Kuzey Irak’ta

İsyan Kuzey Irak’ta

IRAK | 26 – 02 – 2011 | Ortadoğu’yu etkisi altına alan isyan dalgası Federal Kürdistan Yönetimi’ne de ulaştı. İktidarın gösterileri bastırma girişimlerinde kan döküldü, çok sayıda ölü ve yaralı var.

Tunus’ta başlayan ve kısa zamanda birçok ülkeyi etkileyen halk hareketlerinin yeni adresi Kürdistan Federe Yönetimi oldu. Süleymaniye, Musul ve Kerkük’te binlerce Kürt 16 Şubat’tan beri meydanlarda. Bölge yönetimi halkın üzerine saldırmayı seçerken toplam 12 gösterici hayatını kaybetti. 100’ün üzerinde de yaralı var.

Halk haklarını talep ediyor
Göstericilerin sokağa çıkma sebeplerinin başında haklar ve özgürlükler geliyor. İfade özgürlüğü, kadın hakları gibi başlıklarda iyileştirme talep ediliyor. Bölgesel yönetimle halk uzun zamandır sorun yaşıyordu. Son seçimlerde birçok hilenin ortaya çıkması yönetime olan güveni azaltmıştı.

Ayrıca ortaya çıkan yolsuzluklara karşı yönetimin sessiz kalması da büyük bir memnuniyetsizlik oluşturmuştu. Bölgenin yüksek petrol geliri yönetici bir grup tarafından paylaşılırken, halkın büyük bir bölümü yoksullukla boğuşuyor.

Yönetim silahı seçti
Irak Kürdistan’ı yönetimi olayları bastırmak için güvenlik güçlerini seferber etti. Gösterileri çoğuna silahla müdahale edildi. Müdahaleler çok kanlı bir tablo ortaya çıkardı.

Hareketin başladığı Süleymaniye’deki gösterilere yapılan saldırılarda 100’den fazla eylemci yaralandı, 5 gösterici hayatını kaybetti.

Kerkük’teki çatışmada 2 gösterici öldü. En az 20 yaralı var.

Musul’da 5 kişinin öldürüldüğü, onlarca yaralı olduğu bildirildi.

Halepçe’de 30’dan fazla gösterici yaralandı.

Halk sokakta, muhalefet sessiz
Göstericiler protestolarını iktidardaki KDP (Kürdistan Demokratik Partisi) üzerine yoğunlaştırıyor. Muhalefetteki Goran Hareketi ise sessizliğini koruyor. Hareketin ilk günlerinde ‘sokağa çıkmama’ kararı alan Goran Hareketi, saldırılardan sonra sadece kınama yayınladı. Sokağa inmeyi seçmeyen Goran, federal meclise hükümeti düşürmek için gensoru verdi.

Muhalefetin diğer temsilcilerinden Yekgırtu İslami (Kürdistan İslami Birliği) eylemlere düne kadar katılmazken, dün bir destek mesajı yayınladı. Mesaj, hükümeti değişime davet ediyor.

Diğer muhalefet grubu Komala eylemlere destek verdiğini açıklasa da güçlü bir destek bulmuş değil.

Öcalan: Halkı dinlesinler
Avukatlarıyla yaptığı görüşmede Irak Kürdistanı’ndaki olayları da değerlendiren Abdullah Öcalan, “Eylemleri anlamlı buluyorum, Barzani ve Talabani bu gelişmeleri iyi değerlendirmeli. Sorunun çözümü ulusal birliğin sağlanmasıdır” dedi.

PJAK, eylemlere destek verdiğini açıkladı. Açıklamada “Kürt halkının özgür ve demokratik, toplumsal adalet ve eşitliğin olduğu bir sistemde yaşama hakkı vardır” denilirken, halka karşı şiddet kullanılması da kınandı.

Destek veren de var
Protesto gösterileri sürerken yerel yönetime destek veren bir grup da Federe Kürdistan Yönetimi’nin merkezi olan Hewler’de toplanarak yürüyüş düzenledi. Gösteri sakin geçse de bundan sonra iki tarafın karşı karşıya gelmesi ve çatışması olasılığı endişe yaratıyor. (soL)