Home , Genel , Flormar Direnişçileri 8 Mart’a Buruk Bir Zaferle Girdi

Flormar Direnişçileri 8 Mart’a Buruk Bir Zaferle Girdi

HABER MERKEZİ |08.03.2019| Flormar önünde 297 gündür devam eden direniş, işçilere işveren avukatları tarafından iletilen teklifin kabul edilmesi ile sona erdi. İşten atılan işçilere 12 maaş sendikal tazminat, boşta geçen süreler için ise 4 maaşlık bir ödeme yapılacak ancak işçiler işe iade edilmeyecek.

Flormar direnişinde buruk 8 Mart;

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrika önünde, sendikaya üye oldukları gerekçesi ile işten atılan ve 297 gündür direnişe devam eden Flormar işçileri, işverenin avukatlarından Petrol İş sendikasının avukatına gelen teklifin işçilerin çoğunluğu tarafından kabul edilmesiyle sona erdi.

Petrol İş Sendikası, Flormar işçilerinin direnişini Türkiye ve Avrupa’da kamuoyuna yaymak için geniş bir kampanya başl

atma hazırlığında idi ve bunun çalışması ile propagandasını da yapmaktaydı. Tam da bu hazırlık sürecinde Flormar avukatları direnişin 295. gününde Petrol-İş Sendikası avukatına direnişin sonlandırılması için yazılı bir teklif ulaştırdı. Uzlaşma teklifi içerik olarak, Flormar direnişçilerine 12 maaş sendikal tazminat, boşta geçen süreler için de 4 maaşlık bir ödeme önermekteydi. Sendika avukatı öneriyi sendika temsilcilerine ve direnişteki işçilere sunduğunda, sendika temsilcileri istedikleri sonucun bu olmadığını ve direnişin devamından yana olduklarını söyleseler de; kararın işçiler tarafından verilmesi gerektiği için uzlaşma teklifi 7 Mart akşamı direnişteki işçilere açıldı. Petrol -İş Avukatı, sendika yöneticileri ve işçiler tarafından yürütülen tartışma sürecinde duygusal dakikalar yaşandı.

Toplantıya 73 işçi katılırken, yapılan oylamada 73 işçinin 20’si teklife hayır, 53 işçi ise evet dedi. Tam da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü akşamı direnişçilerin çoğunluğu tarafından kabul edilen uzlaşma önerisi, 8 Mart’a buruk bir zaferle girilmesine neden oldu.

297 gündür süren direnişte zor günler yaşanmış olsa da, oldukça öğretici olduğu, aslında küçümsenemeyecek kazanımların elde edildiği, adım adım zafere yürümenin, onurlu bir yaşam için boyun eğmemenin direnmenin, örgütlü olmanın önemini 297 gün boyunca yaşayarak öğrendiler. Buruk ta olsa, istenildiği gibi olmasa da, elde edilen kazanımların örgütlü mücadele ve 297 gün süren direnişle geldiğinin bilincindeydiler artık. Bu hiçte küçümsenebilecek bir kazanım değil şüphesiz.

Ayrıca, işten çıkartılan işçilerin hukuksal mücadeleye devam edecekleri de sendika tarafından açıklandı.