Anasayfa , Dünya , Venezuela`lı yöneticilere ABD yaptırımı

Venezuela`lı yöneticilere ABD yaptırımı

Venezuela|28.07.2017|ABD, ülkedeki karışıklıktan sorumlu tuttuğu Venezuelalı 13 yöneticiye yaptırım kararı aldı. Yaptırım kararının henüz içeriği belli değil. Ülkede Devlet Başkanı Muduro karşıtı gösterilerde ise şimdiye kadar 102 kişi yaşamını yitirdi.

ABD yönetimi, iktidar karşıtı gösterilerin 102 kişinin yaşamına mal olduğu Güney Amerika ülkelerinden Venezuela’da birçok üst düzey yöneticiye yaptırım kararı aldı.

ABD Hazine Bakanlığı, 30 Temmuz Pazar günü Kurucu Meclis için oylamanın yapılacağı Venezuela’ya baskıları arttırma kapsamında, sosyalist hükümete baskıyı arttıyor. Bakanlık Venezuelalı eski ve şimdiki13 üst düzey yetkilisi hakkında yaptırıma gidileceği duyurdu.

Henüz kesin yaptırımların ne olduğunun belirtilmediği bu kişiler arasında Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena Ramirez ile Kurucu Meclis için oluşturulan komisyonun başkanı Elias Jaua Milano da bulunuyor.

Hugo Chavez’in ölümü ardından devlet başkanlığına seçilen Nicolas Maduro’ya karşı parlamentoda çoğunluğu oluşturan sağcı partilerin baskısı devam ediyor.

Ölü sayısı 102’ye yükseldi

Öte yandan Venezuela’da hükümet karşısı gösteriler sürüyor.  Aylardır süren olaylarda bilanço da yükseliyor.

Ülkede yapılan prostesto gösterilerinde biri 16 yaşında iki kişi daha hayatını kaybetti. Son kayıplarla beraber Venezuela Devlet Başkanı Maduro karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısının 102’ye yükseldiği bildirildi.

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimine karşı gelen onbinlerce kişi aylardır meydanlarda.

Venezuela Yüksek Mahkemesi bu yılın Nisan ayında protestocuların kontrolündeki parlamentonun yetkilerini almış, protestolar üzerine 3 gün sonra kararını değiştirmişti.  Ancak mahkemenin kararı Maduro karşıtı gösterilerin yayılmasını önleyememişti.

Taraflar birbirini suçluyor

Sağcı muhalefet Maduro yönetimini ekonomik kriz ve insan hakları ihlalleriyle sorumlu tutup, pazar günkü Kurucu Meclis seçimlerinin iptalini isterken, Muduro yönetimi ise rakiplerinin ABD’nin desteği ile ülkedeki meşru hükümeti yıkmak istediğini belirtiyor.

Venezuela’nın dış gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturan petrolde yaşanan fiyat düşüşleri, ülke ekonomisine ciddi darbe vurmuştu. Muhalefet yüzde 700’leri bulan enflasyona yol açan ekonomik krizden Maduro yönetimini sorumlu tutarken, başkanın istifa etmesini istiyor.

Muhalefetin istifa ve erken seçim çağrılarına karşın Maduro tarafından Kurucu Meclis ilan edilmiş ve buna ilişkin 30 Temmuz’da seçimlere gidilmesi kararı alınmıştı. ABD Başkanı Donald Trump 17 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada, Maduro’nun ‘kötü bir yönetici’ olduğu iddiasında bulunmuş ve Kurucu Meclis seçimlerinin iptal edilmesini istemişti. Trump, aksi halde ağır ekonomik yaptırımların devreye konulacağını ilan etmişti. (Yeni Özgür Politika)