Home , Avrupa , İsviçre’de Newroz Kutlamaları…

İsviçre’de Newroz Kutlamaları…

Zürih kapakZÜRİH |21.03.2015| Baharın coşkusu, Demirci Kawa’nın öfkesi ve cüreti ile harmanlanan bir direnişin, isyanın simgesi olan Newroz İsviçre’nin bir çok kentinde ateşler yakılarak halaylar eşliğinde kutlandı.

20 Mart 2015 Cuma günü, Zürih, Basel ve Lozan kentlerinde yüzlerce insan meşaleli yürüyüş ve mitingle Newroz Piroz Be dedi.

BASEL: 

Basel 1Basel Claramatte toplanan kitle mejaleler yakılarak yürüyüşe başladı. Kalabalık bir kitle katılımı ile gerçekleşen yürüyüşe, İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu – İTİF ve bir çok demokratik kurumların yanı sıra, Partizan ve diğer devrimci örgütler de yürüyüşe katıldılar.

Yürüyüşe HDP bayrakları ayrı bir renk katdığı yürüyüş sonrasında miting alanına gelindi. Alanda yakılan Newroz ateşi ile demokrasi şehitleri için yapılan saygı duruşu yapılması ile halaylar çekilmeye başlandı.

Yapılan konuşmalarda Newrozun tarihsel anlamda önemine vurgu yapılarak, gelişen toplumsal olaylarda sistemin baskılarına karşı Kobane zaferi ile birlikte ülkemizde de zaferlerle daha çok Newrozlar olacağına vurgular yapıldı. Kobanede şehit düşenlerin Newroz ateşini daha çok harlandığını bunu 07 Hazıran seçimlerinde kazanarak kutlanacağı üzerinde duruldu. Basel HDP seçim komisyonu adına yapılan konuşmada ise, halkların Newrozunu kutlayarak günümüzün zalimlerine ve sömürücülerine karşı HDP çatısı altında mücadeleye ve dayanışma çağrısı yapıldı.

Etkinlikte, Partizan adına yapılan açıklamada Demirci kawanın öfkesi ve cüreti ile direniş ve isyanın simgesidir newroz. Ülkemizde yaşanan Katliamlarda ve asimilasyona, Somadan HES lere sokak direnişlerinden Kadına yönelik şidete karşı başkaldırıdır Newroz. Denizlerden , Mahirlerden, Mazlumlardan, İbrahim Kaypakkayalardan devraldığımız isyandır Newroz. Kobane de direnenlerden ve şehit düşenlerden zafere direnilen yoldur Newroz.

Halay ve türkülerle devam eden Newroz geç saatlere kadar devam etti.

LOZAN:

LOZANLozan Demokratik Kürt Merkezi ve İTİF  inde içinde yer aldığı HDP Lozan bileşenlerin çagrısıyla Lozan da Newroz çoşkuyla kutlandı.

Kitle önce Lozan Montbelon parkından toplanarak barbarlıga karşı Newroz Piroz Be pankartı ve meşalerle miting alanına kadar yürüyüş yapıldı.

Yürüyüş Rıponne meydanın toplanılmasıyla Newroz ateşi yakılarak devrim ve demokrasi şehitleri adına saygı duruşundan sonra halaylar devam etti.
Lozan HDP birlesenleri adına Türkce, Kürtce ve Fransızca acıklamalar yapılarak Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla son buldu.

ZÜRİH:

Zürih 1Helvetiaplatz da “Newroz Piroz Be!” ve Güç Birliğinin Kobane Şehitleri ölümsüzdür.” sloğanlı 2 ana pankart arkasında toplanan kitle yakılan mejalelerle yürüdü.

İTİF inde içinde yer aldığı İsviçre Demokratik Güç Birliği çağrısı üzerine toplanan kitle yürüyüşe başlandı. Yürüyüşde “Bijî Newroz, Bijî Berxwedana Kobanê, Şehit Namırın” sloganları atıldı.

Meşaleli yürüyüşde TKP/ML pankartı arkasında toplanan Partizan yürekler giydikleri yöresel kıyafetler ve çoşkulu sloganlarıyla kitlenin ilgisi çekmekteydi, Yürüyüş sonrası miting alanında toplanan kitle, müzik eşliğinde yakılan ateş etrafında halaylar çekildi.

Yapılan saygı duruşunun ardından, Güç Birliği adına yapılan konuşmada, Newroz“un diriliş ve direniş günü olduğu belirtilerek, „Demirci Kawa’nın Zalim Dehak’a isyanı Ortadoğu coğrafyasında halkların özgürlük tutkusuyla buluştu. Kürt gerillası oldu, Mazlum oldu, bedenlerde tutuşturulan ateşin özgürlük sembolüne dönüştürüldü. Bütün halkları Newroz ateşiyle mücadeleyi her alanda yükseltmeye çağırırken, Kobane zaferini selamladıktan sonra  Haseke de İŞİD’ın yaptığı katliamda lanetlendi“

DAİŞ İN Haseke ye yönelik yaptığı katliamın bilancosu ağır olması nedeniyle, Newroz kutlaması yarıda bırakılarak bitirildi.

Zürih 2Basel 2Zürih kapakLOZAN