Home , Avrupa , İsviçre'de Kürt Halkıyla Dayanışma Komitesi Kuruldu

İsviçre'de Kürt Halkıyla Dayanışma Komitesi Kuruldu

İSVİÇRE | 13 – 10 – 2010 |  İsviçre’de İTİF’le birlikte çeşitli devrimci demokrat kurumların içinde bulunduğu ‚Kürt Halkıyla Dayanışma Komitesi‘ oluşturuldu. Komite, 18 Ekim 2010’da  Diyarbakır’da görülecek DTP nin yöneticileri ve belediye başkanlarının davalarına destek olacak.

Yine Komite, Kürtlerin anadilde eğtim hakkının verilmesi için destek çalışmalarında bulunacak. Kamuoyuna yapılan duyuru ise şöyle:

Diyarbakır davalarına dayanışma çağrısı

Türkiye’de belediye başkanlarına, kürt politikacılarına ve insan hakları savuncularına açılan ceza davası

Nisan 2009 tarihinden günümüze denk Türkiye’de aralarında İnsan Hakları Derneği ( IHD ) başkan yardımcısı Muharrem Erbey ve bir süredir ciddi sağlık sorunları olan, aylarca tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere şartlı serbest bırakılan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın da olduğu 2000’den fazla sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve kürt politikacısı tutuklandı.

Türkiye kürt halkını tahrip ve yoketme amaçlı bir politikayı açık bir şekilde sürdürmektedir. Bu politik anlayiş sivil toplum örgütlerini ve kalıcı bir barışin ancak varolan siyasi bir partiyle sağlanabileceği gereçeğini reddetmektedir. Türkiyenin bu politik anlayışı kürt halkına karşı yürütülen savaşta savaş lobilerinin çikarlarına hizmet etmektedir.

18 Ekim 2010 tarihinde seçilmiş kürt belediye başkanları ve yerel sivil toplum örgütleri temsilcilerine karşı açılan ceza davası duruşmalari Diyarbakır’da işte bu şartlar altında başlıyor. Türk devleti savcıları sözkonusu bu davada 28’i kapatılan Demokratik Toplum Partisi ( DTP ) yöneticisi, aralarında Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il Genel Meclisi Başkanı ile 2 belediye meclis üyesinin de bulunduğu 103’ü tutuklu 151 kişinin 15 yıldan ömür boyu hapse kadar cezalandırılmasını istemektedirler. Savcılık bu davada bireyleri ve onların bireysel davranışlarını değil, bir halkın varlığını ve bu halkın meşru haklarını, anadilde eğitim hakkını yargılamak istemektedir. 21. yüzyılda 20 milyon kürt Tükiye’de meşru haklarından mahrumdur 2010-2011 Eğitim yılı başında milyonlarca kürt öğrenci ana dilde eğitim hakkı için resmi türk okullarını bir hafta boyunca boykot etmişlerdi.

Bütün demokratları, barış yanlılarını ve gönüllüleri kürt halkına destek ve dayanışmaya çağrıyoruz. Kürt belediye başkanlarının ve bu dava gerekçesiyle tutuklananların serbest bırakılmasını, kürtçe anadilde eğitim hakkının tanınmasını talep ediyoruz.

Kürt halkıyla dayanışma komitesi adına

Patrick Erard ( Neuchâtel kanton yeşiler miletvekili )

Denis de la Reussille(Le Locle belediye başkanı, isviçire işçi partisi Neuchâtel miletvekili)

Francine John-Calam ( Yeşiler isviçere miletvekili)

Didier Berberat ( Sosyalist Parti isviçere miletvekili)

comiteprokurdes@gmail.com

Tel:004132 931 11 21