Anasayfa , Avrupa , İsviçre’de Newroz Ateşi Yakıldı!

İsviçre’de Newroz Ateşi Yakıldı!

Newroz ZürihİSVİÇRE|21.03.2014|Newroz kutlamaları 20 Mart 2014 tarihinde İsviçre’nin Zürih ve Basel şehirlerinde meşaleli yürüyüşlerin ardından Newroz ateşleri coşkuyla yakıldı.

Zürih Kantonu:

Akşam 18.00 den itibaren alanda toplanan kitle sloganlar ve halaylarla Newroz’u karşılamanın sevincini yaşadı.

Yürüyüşe “Newroz Proz Be, Es Lebe Newroz” sloganın yazılı pankart arkasında Kitle meşaleleri yakarak kortej oluşturdu. TKP/ML imzalı “Yaşasın Ulusların Kendi Kaderlerini Tayin Hakkı! Biji Newroz” Almanca, Kürtçe ve Türkçe sloganlı pankartıyla yurtsever hareketin dışında tek oluşan kortej olması bakımından da ilgi çekmekteydi.

Meşaleli yürüyüşün ardından Newroz ateşinin yakılacağı alana gelindi. Alanda Devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşuyla başlanıldı. Yapılan açılış konuşmasının ardından büyük bir coşkuyla Newroz ateşi yakıldı. Çekilen halaylardan sonra, İsviçre Demokratik Güç Birliği Mesajı okundu.

İDGB temsilcisi kitlenin Newroz’u kutladıktan sonra, “2014 Newroz unda zalimlerin zulmüne karşı kavgayı yükseltme görevi omuzlarımızda durmaktadır. Kavga ateşini Newroz ateşiyle buluşturmanın ilk adımı halkların kardeşliğini büyütmektir. İşte Rojava’dan Gezi’ye uzanan köprüyü inşa etmek için; Başta emperyalist barbarlığın ve öncülüğündeki tüm gericiliğin, Faşist Türk Devletinin vahşetine, her türlü saldırganlığına karşı, halkların direniş geleneğini, kardeşlik köprüsünü büyüterek Newroz ateşini harlayalım.” “Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki özgürlüğü bize asla lütfetmeyeceklerdir. Biz kendi ellerimizle koparıp alacağız.” Bu anlamda ezilen mazlumların özgür, barış ve umut dolu geleceğini inşa etmenin yolu mücadeleden geçer, bu mücadelenin gerekliliklerini yerine getirmekten başka seçeneğimiz yoktur. Sokakları, hayatin her alanını direnişe çevirmek için, zalim Dehaq’lara karşı özgürlüğü kazanma için Newroz ateşini birlikte yakmaya…”Newroz Piroz Be!, Bimre Koletî Bijî Azadî!  Diyerek sonlandırdı konuşmasını.

Newroz etkinliğine PKK, Partizan, MLKP yanı sıra, Demokratik kitle örgütlerinden, İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu (İTİF) ve İsviçre Göçmen İşçiler Federasyunu (İGİF) katılan kurumlardı. Çekilen halaylar ve coşkuyla atılan sloganlarla 2014 Newroz etkinliği bitirildi.

 

Basel Kantonu:

Basel şehrinde yapılan meşaleli Newroz yürüyüşü saat 18:00 de Basel Claramatten zılgıtlar ve sloganlarla başladı.

Meşaleli yürüyüşe „İmha ve İnkara Son!, Kürt Ulusuna Özgürlük!“ sloganlı PARTİZAN pankartımız ve flamalarımızla kortej oluturarak, kitlemizle yerimizi aldık. Demokratik kitle örgütlerinden, İTİF, YENİ KADIN da Partizan kortejinin arkasında eyleme katıldı.

Devrimci-Demokratik kurumların destek verdiği Newroz etkinliğinde kitle sık sık, “Yaşasın Newroz”, “Biji Serok Apo”, “Şehit Namırın”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” sloganları atıldı. Meşaleli yürüyüşün akbinde Newroz ateşinin yakılacagı alana gelindi.

Miting alanı Markt Platz’da sloganlar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. Burada yapılan konuşmaların ardından, çalınan marşlar eşliğinde halaylar çekildi. Gençlerin coşkulu olduğu eylem, geçen seneye göre daha az bir katılımla olması dikkat cekmekteydi.

Newroz 2014 Basel 01Newroz 2014 Zürih 01