Home , Avrupa , İsviçre’de Kadınlar Sokakları Zapt Etti

İsviçre’de Kadınlar Sokakları Zapt Etti

İSVİÇRE|16.06.2023| 1991 yılında İsviçre’deki kadınların topluca iş bıraktığı tarihi kadın grevinin yıldönümünde, ülke genelinde kadınlar bir kez daha alanlara çıktı. Kadınlar alanlarda, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına dair taleplerini haykırdı. İsviçre’nin dört bir yanında eylemler düzenlenirken, bu eylemler özellikle Zürih, Cenevre, Lozan ve Bern de büyük kalabalıkların katılımıyla gerçekleşti. Yaratıcı sloganlar, haklı talepler ve çoşkulu geçen eylemlere, 1991’deki ilk kadın grevinden kalma tişörtleriyle katılanlar, Kreş öğretmenleriyle katılan minikler ve öğrencilerin de katılımıyla kuşaklar arası kalabalıklar her yerdeydi.

Cinsiyet ayrımcılığına ve cinsiyetçi şiddete karşı öfkeli sloganlar sokaklarda yankılandı. 14 Haziran eyleminden bir gün önce kadınların öfkesinden korkan İsviçreli iş verenler sendikası, St.Gallen üniversitesinin himayesinde, bir çok şirkette ücret ayrımcılığının geçmişte kaldığını öne süren açıklama yayınladı.

Sendikalar, feminist kollektifler, çeşitli derneklerin uzun süren çalışmalar sonucu örgütlediği eylemler bir gün önce çeşitli etkinliklerle başladı. İsviçre Sendikal Birliği’nin tahminlerine göre 300.000’den fazla kişi sokaklardaydı. Lozan’da 40.000, Friburg’da 10 000, Bern’de 50.000, Zürih 100.000, Cenevre‘de ise 15.000 kişi katılım sağladı.

Cinsiyet ayrımcılığına ve ırkçılığa son verilmesi, emeklilik yaşında artışın reddedilmesi, eşit işe eşit ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi yönünde atılan sloganlarla, coşkulu müzikler eşliğinde devam eden eylemler başarılı bir şekilde, 2024 14 Haziran Grevinde daha güçlü katılım dileğiyle sonlandı.

Bizler de Yeni Kadın Aktivistleri olarak bulunduğumuz alanlarda dövizlerimiz, flamalarımız ve sloganlarımızla eylemlerde yerimizi aldık.

 

YAŞASIN KADINLARIN DAYANIŞMASI

 

KADIN, YAŞAM, ÖZGÜRLÜK

 

YENİ KADIN