Home , Haberler , Cumartesi Anneleri; “Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz”

Cumartesi Anneleri; “Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz”

img_8182İstanbul: 606. kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri 1993 yılında gözaltında kaybedilen Osman Kayar’ın akıbetini sordular. Cumartesi Anneleri, dün HDP milletvekillerinin ve bugün ise Cumhuriyet gazetesi yazarlarının tutuklanmasına karşı “ Devletin OHAL hukuksuzluğuna karşı duruyoruz. Milletvekilleri ve gazeteciler bizim sesimizdir. Sesimizin baskıyla, zorla susturulmasına izin vermeyeceğiz” dediler.

606 haftadır gözaltında kaybedilen yakınlarının hesabını sormak için Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, bu hafta 1993 Kasım ayında gözaltında kaybedilen Osman Kayar’ın akıbetini sordular. Her hafta kayıp yakınlarının söz aldığı eylemde, bu hafta yaşanan tutuklamalar nedeniyle protesto gerçekleştirildi; “Sözün bittiği noktadayız” denilerek kayıp yakınları söz almadılar.

“Özgürlüğün olmadığı yerde demokrasi ve demokratik toplum yoktur”

Haftanın basın açıklamasını Şermin Gazioğlu yaptı. Haftanın OHAL düzeninin yarattığı hukuksuzluklarla geçirildiğini belirterek sözlerine başlayan Gazioğlu, dergi, gazete ve ajansların kapatıldığını; rektörlük seçimlerinin kaldırıldığını; bilim insanlarının üniversitelerden ihraç edildiğini; belediye eşbaşkanları, gazeteci ve milletvekillerinin tutuklandığını hatırlattı.

Gazioğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “AKP iktidarı, siyaseti, yargıyı, medyayı, üniversiteyi kendine bağımlı kılacak, toplumu tahakküm altında tutacak, anti demokratik düzenlemelere ve uygulamalara devam etti. Basın özgürlüğünün, akademik özgürlüğün, demokratik siyaset yapma özgürlüğünün, iktidarın politikalarına muhalefet etme özgürlüğünün, yargı bağımsızlığının olmadığı yerde demokrasi ve demokratik toplum yoktur.

Devleti yönetenleri, antidemokratik düzenleme ve uygulamalarına son vermeleri çağrısı yapan Gazioğlu, “Bize dayatılan olağanüstü hukuksuzluktan çıkış yolunun hak ve özgürlüklerimizi olağanüstü sahiplenmekten geçtiğini biliyor ve herkesi özgürlüklerini sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi ve ekledi: “Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz.

“Osman Kayar’ın akıbetini açığa çıkarmak ve ceza adaletini sağlamak hedeflenmelidir”

1993 yılının Kasım ayında Şirnex’in Silopiya ilçesinde bulunan Çiftlik köyünde, karakola çağrılması üzerine giden ve burada kaybedilen Osman Kayar’ın kaybedilmesinden dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, başbaşkanı Tansu Çiller, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, OHAL valisi Ünal Erkan olduğunu dile getiren Gazioğlu, “Etkin bir soruşturma yürütülerek Osman Kayar’ın akıbetini açığa çıkarmak ve ceza adaletini sağlamak hedeflenmelidir” dedi. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.