Home , Avrupa , İsviçre’de İltica Kampında Polis Saldırısı ve Sürgün

İsviçre’de İltica Kampında Polis Saldırısı ve Sürgün

İSVİÇRE|05.03.2020| İsviçre’nin St.Gallen kantonuna bağlı Thurdorf mülteci kampında 10 şubat itibariyle „Block Sistemi“ adı altında, kışla yaşamını öngören, „Uyulması zorunlu“ ikazıyla bir „yaşam disiplini“ dayatıldı. Bu yeni uygulamaya göre, günün belirli saatlerinde mülteciler zorunlu olarak görevler yerine getirecekler.

Kamp yetkililerin mültecilere verdiği bilgiye göre bu sistem üst mercilerin direktifi olarak ve mültecilerin İsviçre’nin toplumsal yaşamına ve devlet nizamına uyumunu sağlamak amacıyla uygulanmak isteniyor.

Kampta yaşayan mültecilerden edinilen bilgiye göre kamp yönetimi ile görüşülmüş ve bu sistemin kabul edilemez olduğu yazılı ve sözlü bir şekilde belirtmiş.

Kamptan sürgün edilen Halil G. bu entegrasyon söyleminin basit demagojik bir retorikten öte bir şey olmadığını söyleyerek durumu aktardı:” Sabah 8:30 ile16:30 saatleri arasındaki zaman diliminin tümünü tasarrufu altına alarak, kimin hangi saatler arası nelerle uğraşması gerektiğini, hangi işleri yapması gerektiğini ‘uyulması zorunlu’ emir kipiyle buyuran diktatör yel/ faşizan bir sistem dayatılmış durumda.

Ön görülen sistemle hedeflenen esas şey; mültecilerin gündüz saatlerinde topluma karışmasını, iş bulup çalışmasını ve siyasi, kültürel diğer etkinliklere katılmalarını sınırlamak ve onları katı kışla yaşamı tarzı bir yaşam disipliniyle ‘terbiye’ edilmesini ve ucuz iş gücü olarak (öyle ki, adeta angarya formatında) suiistimal edilip sömürülmesini sağlamaktır.

Bunun kabul edilebilir olmayacağını çeşitli tepkilerle dile getirdikten sonra bir dilekçeyi 39 kişinin ortak imzasıyla kamp yönetimine teslim ettik.’’

Akabinde kamp yönetimi polis ile iş birliği yaparak kendilerince elebaşı gördükleri kişileri sürgün etmeyi bir “ çözüm yolu“ olarak benimsemiş. İki ilticacı Polisin şiddetine maruz kalarak ters kelepçe ile gözaltına alındı ve kaldıkları kampa süresiz giriş yasağı verilerek, başka kamplara sürgün edildiler.

Bu sırada Thurdorf kampında da Block Sistemine ve yönetimin tehditlerine karşı mücadele devam ediyor. Arkadaşlarına yapılan saldırıyı kabul etmeyen mülteciler block sisteminin durdurulması ve iki arkadaşın derhal geri getirilmesi için mücadele ediyorlar.