Home , Haberler , Şengal Katliamı: Tarih Onları Affetmeyecek

Şengal Katliamı: Tarih Onları Affetmeyecek

IMG_0110İSTANBUL: 3 Ağustos 2014 IŞID çeteleri Ezidilerin yaşadığı Şengal bölgesine gelerek orada büyük bir soykırım gerçekleştirmişlerdir. KDP’nin tüm silahlı birlikleri ile bölgeden çekilmesi ve TC’nin IŞİD’e yaptığı tırlar dolusu silah göz önüne alındığında bu katliamın ortakları da bir bir ortaya çıkmış oldu. Özellikle KDP’nin son güne kadar “sizleri koruyacağız” diyerek ve Ezidi halkının tüm silahlarını alarak bölgeden tek kurşun sıkmadan çekilmesi korkaklık değil hainliktir.

Ezidi Kültür Vakfı’nın 3 Ağustos soykırımının da yaşamlarını yitirenleri anmak ve halkların kardeşliğini vurgulamak için 3 Ağustos Taksim/ Cezayir’de bir basın açıklaması düzenledi. Vakıf adına söz alan temsilci: “ Bu topraklar kardeşliğin, medeniyetlerin, insanlığın olduğu kadar katliamların, soykırımların ve yok saymaların da anavatanıdır. Emperyalistlerin bölgede yürüttüğü kirli savaşlar yüzünden halklar katliamlara maruz kaldı. Bu topraklarda yaşayan ve kendi inancını yaşatmak isteyen halklar maalesef soykırım gerçekliğiyle karşı karşıya kaldı. Biz bu topraklar da yaşan halklar şunun farkındayız. Bizler halklar olarak ortak hareket etmedikçe ve örgütlenmedikçe bizler bu soykırımlarla tekrardan karşılaşacağız. Mücadelemizi ortaklaştırmalıyız ve bu kirli savaşları bölgemizden atmalıyız.” Diyerek sözü sosyolog Doktor Azat Barış aldı. Barış konuşmasını: “ Bizler bu güne kadar kültürümüzü korusak da bundan sonrasını bilmiyoruz. Bizler kültürümüz için yok edilmek isteniyoruz. Düşünün ki İstanbul işgal ediliyor ve erkeklerinize ölüm, kadınlarınıza tecavüz ve çocuklarınıza zulüm ediyorlar. Düşünün ki sizi öldürdüklerinde cennete gideceklerini zannediyorlar. Düşünün ki yollarca binlerceniz açlık ve susuzluktan öldürüldü. Sadece bir an düşünün ve empati yapın. İşte bizler 73 kez bunları satır satır yaşıyoruz. Ve tüm bunlar için halklardan merhamet bekliyoruz ve yüzleşmelerini istiyoruz. TC devleti bir kınama bile yapmadı, yapamadı. Bizlerin tüm komşu haklardan beklediğimiz merhamet ve vicdan istiyoruz. Çünkü biz insanlığa karşı suç işleyenleri affetsek de tarih onları affetmeyecek.” Diyerek sonlandırdı.

Sözü daha sonra Batman Ezidi Milletvekili Ali Atalan söz aldı. Atalan: “3 Ağustos’ta bu soykırım da hayatlarını kaybeden ve IŞİD barbarlarına karşı hayatını kaybeden tüm herkesi saygıyla anıyorum. İnancını, barış temelinde yaşatmak isteyen bizleri tarihte 73 kere katledildik. Bu barbarlık zihniyetin ve destekçilerinin kendilerinden farklı olan topluluklara nasıl saldırdıklarını görmüş olduk. Bu zihniyet medeniyetlerin yaşadığı bu toprakları cehenneme çevirmiştir. Ülkemizde ki savaş çığırtkanlığı da bu anlayışın devamıdır. Bu yüzden tüm halar birlik olmalı ve uyanık olmalıdır. Ezidiler nüfuz olarak yaklaşık bir milyondur. Normal şatlarda 40 milyon olması gereken Ezidiler, bugün defalarca soykırıma maruz kaldığı için sayları bir milyon kalmıştır. Tüm halklar birleşmeli ve mücadele vermelidir. Başka bir şansımız yoktur. Ya teslim olacağız ya da birleşip örgütleneceğiz.” Dedi.

Süryani yayınlarından Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik ise Mezopotamya halkların olarak Süryanilerin yarattığı ortak değerlerin katledildiğini, toplumsal ve bireysel belleğin yok edildiğini söyledi. Katliamı durdurmaya Süryanilerin gücünün yetmediğini belirten Çelik, „Çünkü emperyalist güçlere karşı da savaşmak zorundayız. Bundan çok daha acısı da var: Bir televizyon gibi seyrediyoruz. Hissetmiyoruz. Bir saldırı olduğunda komşumuz olduğunu hissetmiyoruz. İnsanlığımızdan çıkarılmışız“ şeklinde konuştu.