Anasayfa , Avrupa , İsviçre’de 1 Mayıs Eylemleri Gerçekleşti

İsviçre’de 1 Mayıs Eylemleri Gerçekleşti

İSVİÇRE|02.05.2019|İsviçre’nin bir çok şehrinde olduğu gibi Zürih ve La Chaux de fonds şehrinde de işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs kutlandı.

Zürih

Sabahın çok erken saatleri olmasına rağmen Helvetiaplatz alanında toplanan işçiler, emekçiler, gençler ve kadınlar tüm dillerde “Yaşasın 1 Mayıs” sloganını attı. Yürüyüş kortejinin en önünde oluşturulan kadın bloğu 14 Haziran kadın grevi öncesi tüm coşkusu ile alanda yerini aldı. Yine İsviçre’de faaliyet yürüten farklı ülkelerin işçilerinin yanı sıra ATİK, YDG, Yeni Kadın’ın yanı sıra İDHF, İGİF, Beritan Kadın Hareketi, SYKP gibi Türkiyeli ve Kürdistanlı bir çok göçmen örgütü farklı dillerde pankartları ve bayrakları ile alanda yerini aldı. Oluşturulan devrimci blokta ise Revolutionäre AufBau (Devrimci İnşa Örgütü), Devrimci Cephe, PKK, MLKP, MKP, Halk Cephesi ve “Partiyle devrime, San olsun 1. Kongremize” pankartı ile TKP-ML de yürüyüşte yerini aldı. Her dilde pankartlar taşıyan ve coşkulu sloganlarla 1 Mayıs alanına varan kitle, alanda yapılan konuşmaların ardından 1 Mayıs festival alanına gitmek üzere dağıldı. 1 Mayıs komitesinin hazırladığı program, festival alanında gece 22:00’a kadar devam etti. Festival alanında bilgilendirme stantlarının yanı sıra farklı ülkelerin yöresel yemeklerinin stantları açıldı. Bayram havasında halaylarla, marşlarla devam eden 1 Mayıs etkinliklerinde ATİK’ın en yeni mevzisi Kültür Fabrik’in de açtığı stant coşkusu ile dikkat çekti.

La Chaux de fonds

İşçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs İsviçre’nin Le Locle şehrinde saat 11:00’da başladı. Stantların kurulduğu şehir meydanında müzik grupları ve konuşmalarla başlayan, Yeni Kadın`ın da katılım sağladığı eylemde, kitle İsviçre`nin bir çok bölgesinde gerçekleşecek 14 Haziran Kadın Grevindeki taleplerini içeren pankartlarla stantların olduğu yerden saat 14:00’da yürüyüşe geçti. 14 Haziran kadın grevinin önemi üzerine yapılan konuşmaların yanı sıra kritik aşamaya gelen Açlık Grevi ve Türkiye hapishanelerindeki tecrit üzerine de konuşmaların yapıldığı etkinlik 18:00’da sona erdi.