Home , APP , Stuttgart’ta Cumartesi Anneleri (İnsanları) İle Dayanışma

Stuttgart’ta Cumartesi Anneleri (İnsanları) İle Dayanışma

STUTTGART|24.03.2021| Stuttgart’ta 90’lı yıllarda Cumartesi Anneleri ile dayanışma amaçlı, birçok kadın örgütünün biraraya gelerek oluşturdukları komite, günümüze kadar dönem dönem yaptıkları eylemlerle Cumartesi İnsanları’nın çığlıklarını ve onlara dönük saldırıları Avrupa’da yankılandırmaya devam ettiler.
Cumartesi İnsanları’nın (Anneleri) 700. Eylem haftasında maruz kaldıkları polis saldırısı sonucu 46 Cumartesi İnsanı’na dava açılmıştı. Çocuklarının, yakınlarının akıbetini sormak, katledildiyseler yerlerini öğrenip kemiklerini istemekten, gayet insani olan bu taleplerle yıllardır her Cumartesi oturma eylemi gerçekleştirmekten başka yaptıkları birşey olmamasına rağmen, yaşlı analar saçlarından yerlerde sürüklenmiş, gözaltına alınmış, haklarında dava açılmıştı. Kısacası gözaltında kaybettikleri insanların akıbetlerinin hesabını vermek zorunda olanlar, kaybedilenleri arayanlardan hesap soruyordu.
46 Cumartesi İnsanı (Annesi) için açılan davanın ilk duruşması 25 Mart 2021 Perşembe günü, saat 13.00’te, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.
Cumartesi Anneleri onurumuzdur, yargılanamaz!
Saat 18.00’da Schlossplatz’da kitlenin toplanmasıyla mitinge start verildi. Cumartesi Anneleri’nin açıklaması okunurken; “25 Ağustos 2018’de Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta oturma eylemine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla, polis gaz bombaları ve coplarla saldırmış ve onlarca kayıp yakınını, insan hakları savunucusunu gözaltına almıştı. Galatasaray Meydanı’nı kayıp yakınlarına yasaklayan Türk Devleti, her Cumartesi İHD İstanbul Şubesi önünde toplanan kayıp yakınlarına da haftalarca saldırmış ve gözaltında kayıpların akıbetlerinin sorulmasını engellemeye çalışmıştı.
Türk Devleti, Cumartesi Anneleri’ne açılan dava ile gözaltında kayıplar mücadelesini engellemeye ve yeni gözaltında kayıpların önünü açmaya çalışmaktadır.
Cumartesi Anneleri onurumuzdur, yargılanamaz!
Türkiye ve Kürdistan’da binlerce gözaltında kaybın sorumlusu olan Türk devleti ve onun başındakiler hesap vermelidir. Yargılanması gereken, bu insanlık suçunu işleyen Türk devletidir.” denildi.
Cumartesi İnsanları’nın taleplerinin de okunduğu miting, “yaşasın enternasyonal dayanışma“ sloganı ve Cumartesi İnsanları’na atfen yapılan müzik dinletileri ile son buldu.