Anasayfa , Avrupa , İsviçre Zürih’te 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü (Foto Galeri)

İsviçre Zürih’te 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü (Foto Galeri)

Yürüyoruz, yürüyoruz, yan yana güzel günler adına
Kadınız, İnsanız, İnsanlığı ayağa kaldırıyoruz
Paydos bundan böyle köleliğe, aylaklığa
Herkes çalışsın, bölüşülsün kardeşçe, yaşamın sundukları
İşte bunun için yükseliyor, yüreklerimizden
Bu ekmek ve gül türküleri

ABD’nin New York şehrinde 1857 yılında bir tekstil fabrikasında, haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur bırakılan kadınların acı ve isyan dolu çiğliğini anlatabilmek için kadınlar, polisin tüm engellemelerinin rağmen coşkulu bir şekilde 8 Mart emekçi kadınlar günü yürüyüşünü gerçekleştirdi, Ekmek ve Gül türkülerini hep birlikte söylediler.

7 mart cumartesi günü 13 30 da Hechtplatz’ta toplanılan alanının etrafı polislerce kuşatmaya alinmiş, alana yürüyen herkesin resimleri alınmasına, yoğun önlemlerle korku verilmeye çalışılmasına rağmen 1000 üstünde kadının katılımıyla yürüyüş coşkulu bir şekilde başladı, yürüyüş boyunca konuşmalar yapıldı  ve yeni kadının 8 mart emekçi kadınlar için çıkan bildirisi okundu, yoğun bir şekilde bildiriler dağıtıldı. Birçok ülkeden kadınlar kendinizin yarattığı virüsle bizim hakkimiz olan 8 mart emekçi kadınlar günü eylemimizi engelleyemezsiniz dediler.

Central’e kadar yürüyen kadınlar yoğun bir polisin kuşatma altına aldığı alanda en güzel direniş türkülerini söyleyip halaylar çektiler, toplu bir şekilde danslarını yaptılar. İnisiyatif komitesinin aldığı kararla sonlandırılan yürüyüşten sonra Zürih şehrinde alınan güvenlik önlemleri nedeniyle otobüs seferlerininim durması, şehrin içinden gecen nehir in üstünde bile polis araçlarının konumlandırılması dikkati çekti.

Yürüyüşe katilim sağlayan Yeni Kadınlar eylemden sonra Zürih KulturFabrik derneğinde eylemi değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Yürüyüşten çıkan sonuçlar, eksikliklerimiz, daha güçlü katilim ve çalışma seklimizi daha ileriye taşıyacak öneriler noktasında verimli bir tartışma oldu, 14 Haziran Kadın grevine hazırlanma, 8 Martların  1 mayıslar gibi izin günü ilan edilmesi, enternasyonal komitelerdeki çalışmaları sahiplenme gibi önemli noktalarda konuşmalar yapıldı. 15 Mart pazar günü Yeni Kadin’in organize ettiği Avrupa da yükselen ırkçılık karşısında göçmenler ne yapmalı panelinin  ve 19 haziran 2021 tarihinde yapılacak olan Yeni Kadın Festivalinin duyuru yapıldı.

YASASIN 8 MART DÜNYA EMEKCI KADINLAR GÜNÜ

İSVİÇRE YENİ KADIN