Home , Haberler , Aleviler zorunlu din dersine karşı büyük bir mitinge ve boykota hazırlanıyor !

Aleviler zorunlu din dersine karşı büyük bir mitinge ve boykota hazırlanıyor !

Ohne Titel 2AHM-09-12-2014- Zorunlu din dersinin kaldırılması için yıllardır mücadele eden Alevi örgütleri, Milli Eğitim Şurası’nda zorunlu din derslerinin 1. sınıfa kadar indirilmesine karşı 8 Şubat 2015’te büyük bir miting yapacaklarını ve ardından bir haftalık geniş çaplı bir boykot örgütleyeceklerini açıkladı

19. Milli Eğitim Şurası’nda eğitimde gericiliği körükleyen bir dizi karar alınırken, özellikle din dersinin ilkokul 1. sınıflara indirilmesi ve din dersi kitaplarında Alevilik konusunun genişletilmesi önerisinin reddi Alevi örgütlerinde tepki doğurdu.

Hürriyet’e konuşan Alevi örgütleri temsilcileri AİHM’in zorunlu din dersleriyle ilgili kararını hatırlattı, zorunlu din dersine karşı 8 Şubat 2015’te 1 milyon katılımın olduğu bir mitinge ve bir haftalık okul boykotuna hazırlandıklarını açıkladı.

Üç kurum başkanının açıklamaları şöyle:

Fevzi Gümüş (Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı):

19. Milli Eğitim Şûrası bir sendikanın ekseninde alınan kararlarıyla meşruluğunu kaybetti. Hükümet bir yandan Alevi açılımından bahsederken diğer yandan din kültürü ve ahlak bilgisi dersini zorunlu olarak 1. sınıfa indirmek istiyor. Bunu kabul edemeyiz. Çıkan kararlar tavsiye niteliğinde de olsa samimiyetsizliği gösteriyor. Türbanın ortaokulda serbest olması da bunu bir parçasıydı. AİHM kararı da ortada. İsteğimiz, zorunlu din derslerinin kaldırılması. Ancak gelinen noktada eğitimin düzeltilmesine yönelik adım atılmadığı, laik bir eğitim modelinden uzaklaşılarak eğitimi dinselleştiren uygulamaların olduğunu görüyoruz.

Alevi toplumu olarak 8 Şubat 2015’te zorunlu din dersine karşı sivil toplum desteği ile İstanbul’da bir miting düzenleyeceğiz. 1 milyon katılımcı bekliyoruz. 2014-2015 eğitim yılının ikinci dönemi yani okulların açıldığı 9 Şubat 2015’te çocuklarımızı bir hafta boyunca okula göndermeyeceğiz. Protesto yapacağız. İsteğimiz devletin din eğitiminden elini çekerek laik bir sistem oluşturulması. Aleviliğin din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde içeriğinin genişletilmesinin reddedilmesinin bir anlamı yok. Önemli olan zorunlu din dersinin kaldırılması. Bunun için gelecekte de her alanda demokratik hakkımızı savunacağız.

Müslüm Doğan (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı):

Şûra öncesi ve sonrası zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istedik. Batılı ülkelerde bunun hak ihlali anlamına geldiğini, bu tür uygulamaların olmadığını defalarca anlatma çalıştık. Ancak gelinen noktada, okullara mescit açılabilmesi, zorunlu din dersinin 1. sınıfa indirilmesi gibi durumlarla karşılaştık. Başbakanlığa 10 gün önce resmi bir yazı yazarak AİHM kararlarının yerine getirilmesi gerektiğini hatırlattık.

Zorunlu din derslerine ve hak ihlallerine karşı 8 Şubat’ta İstanbul’da büyük bir miting yapacağız. İlk kez Alevi birlikleri ve dernekleri olarak aynı alanda yer alacağız. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak Türkiye’nin 75 farklı ilinde şubelerimiz aracılığıyla kent meydanlarında zorunlu din dersine karşı her hafta bir saatlik oturma eylemi yapıyoruz. Birinci sınıfta zorunlu din dersini kabul etmiyoruz. Bu uygulama gelecekte toplumu ayrışmaya, ötekileştirmeye götürür.

Çocuklarımızı derse göndermeyiz. Boykot yapacağız. O yaştaki çocuklarımızın zorunlu din dersiyle karşı karşıya kalmasına izin vermeyeceğiz. Alevilik içeriğinin genişletilmesi önerisi Şura’da reddedildi, ancak zaten gerçek bir içerik yoktu. Niteliksiz, siyasal İslam’ın ideolojine göre yazıldığı için karşıydık. Alınan kararlar Osmanlı’ya özlemin bir parçası.

Rıza Eroğlu (Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı):

Alevilere bir yandan “Gelin görüşelim” deniliyor diğer yandan asimile politikaları uygulanıyor. Şûra’da çıkan kararlar da samimiyetsizliğin bir örneği. Kuran-ı Kerim “Dinde zorlama olmaz” diyor, iktidar ise dinde zorlama yapıyor. Bu durum ne laik, ne çağdaş, ne de bilimsel eğitimle bağdaşır. Türkiye’de farklı kesimlerin farklı sorunları olabilir ama çözüm üretilmiyor, sorunlar erteleniyor. Oyalama politikası yürütülüyor. Aleviliği bırakın Aleviler anlatsın. Kendi dini inancını yaşamaya çalışsınlar. Zorunlu din derslerini ilkokula hatta ana sınıflara indirmeye çalışmak hiç hoş değil. Gelecekte bu yönde uygulamalar resmi olarak hayata geçerse elimizden geleni yapacağız, demokratik alanda hakkımızı arayacağız. Zorunlu din derslerinin iptali için mahkemelere başvurmaya devam edeceğiz. Bu yöndeki eylemlerimiz de devam edecek. (sendika org)