Home , Avrupa , İsviçre 3. Kadınlar Kurultayı Başarıyla Gercekleştirildi!

İsviçre 3. Kadınlar Kurultayı Başarıyla Gercekleştirildi!

ZÜRİH | 04 – 12 – 2010 | Önceki hafta İsviçre‘nin Zürih şehrinde  gercekleştirilen  3. İsviçre Kadın Kurultayı delege ve  misafir selamlanmasıyla başlatıldı. Kurultay örgütleme komitesinden bir temsilci katılımcıları, 50 yıl önce Dominik Cumhuriyetinde Trijillo faşizmi tarafından katledilen Mirabelle Kardeşler  şahsında  bütün devrim ve demokrasi şehitleri için bir dakikalik saygı duruşuna davet etti.

Delege tespitinin ardından kurultayı yönetecek divanin seçimi yapıldı ve gündem okunup onaylandıktan sonra temsilci kitleyi selmlayarak bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Konuşmasında, „1981’de Kolombiya‘da toplanan Latinamerikalı kadınlar, Mirabel kardeşlerin katlediliği tarih olan 25 Kasım‘ı kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele ve dayanışma günü olarak ilan ettiler. Bu tarihten günümüze, dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar, kadın hareketinin sembolü haline gelen Mirabel kardeslerin tutusturdugu atesi harlayarak, „kadına yönelik her türden şiddete hayır!“, „Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir!“ diye haykırmaya devam ediyorlar. Katledilişlerinin 50. yılında Mirabel kardeşler özgülünde kadının eşitlik özgürlük ve ait oldugu sınıfının özgürlügü mücadelesinide tüm kelebeklerimizin saygıyla anarak mücadelemize rehber olacagının sözünü bir kez daha veriyoruz“ dedi.

Temsilci konuşmasında „Kadınların, erkek egemen ideolojinin neden olduğu cins baskısına karşı verdikleri mücadele tarihi, toplumun sınıflara bölünmesi kadar eskidir aslında… Emeklerinin sömürülmesine, toplumda kimliksizleştirilmeye, bedenlerinin metalaştırılmasına karşı kadınlar, ilk başlarda sınıf bilinciyle değilse de; kolay teslim olmamıştırlar“ sözlerine yer verdi. Fransız devriminde monarşiye karşı direnen kadınlarımızı, Newyorklu tekstil işçisi kadınların direnişi, 1917 Ekim devrimini tetikleyen ve yine kadınlarımızın 8 Mart’ta Petrogratta başlattıkları  ve kısa sürede yaydıkları grevlerin  geçmiş tarihe bakıldıgında kadınların sınıf mücadelesinin en önemli ayaklarından biri oldugunun görülmesinin altını cizdi.

Temsilci, bu gün burada yer alan tüm herkesin tartışacagımız tüzügümüze kollektif aklı harekete gecirerek canlı bir şekilde katılımın saglanmasını istedi. Kadın örgütlülügünün gelecegi acısından  önemli bir adım olan tüzügümüzün var olan sorunlarımızın önemli derecede ortadan kalkmasına vesile olmasını saglamalıyız dedi. 2. Kurultay’da İsviçre kadın örgütlülügünün temsilcilik düzeyine indirgeyerek atılan geri adımın bu yıl yeni oluşan komiteyle istikrarlı bir çalışmayla tersine cevrilmesinin dileginde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

Kurultay merkezi komisyonun hazırlamış oldugu tüzük taslagı  tartışmasıyla devam etti. Oldukca ilgiyle dinlenerek, kollektif ve canlı  tartışmalarla tüm maddeler onaya sunuldu. Daha önceden tartışılan tüzük maddelerine   yönelik eleştiriler ve öneriler alınarak bazı degişiklikler ve düzenlemelerle kabul  edildi. Ardından faaliyet raporu komitede yer alan bir arkadaşımız tarafından okunup delegeler ve  katılan  diger dostlarımızın tartışmasına sunuldu. ‚Kadın örgütlenmesinin sınıf örgütlenmesinin olmasza olmazı çok önemli bir bileşenidir’ diye başlayan ve bir sene icerisinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilemeyen faaliyetlerin yer aldıgı yazı degerlendirildi.

Fakat bundan sonra ki faaaliyet sürecinde daha kararlı ve önceki sürecin olumsuzluklardan dersler cıkarılarak  yeni politikalar üreterek sahiplenilmesi gerekliligine vurgu yapılarak faaaliyet raporu sonlandırıldı. Mali raporun sunumu ve onaylanmasının ardından geçmiş dönem örgütsel olarak yansıyan geri durumu bu yıl alt üst ederek 7 kadından oluşan İsviçre Ülke Kadın komitesinin seçilmesi ve Merkezi kurultaya gidecek delege tespitinin  ardından, katılımcıların sunduğu dilek ve temennilerin sunulması, 3. Kurultayımız yeni ülke yönetimine  genç ve tecrübeli kadın arkadaşlarımızın seçilmesinin  çoşkusuyla sonlandırıldı…

Dilek ve temenniler bölümünde ÖRGÜTLÜLÜGÜMÜZÜ İNADINA GÜÇLENDİRDİGİMİZ ÇOŞKU VE UMUT DOLU DAHA NİCE KURULTAYLARA! temennisinde bulunuldu.