Anasayfa , Avrupa , Berlin’de Sokağa Taşan Kitlesel Öfke Seli !

Berlin’de Sokağa Taşan Kitlesel Öfke Seli !

BERLİN | 20 – 06 – 2010 | 12 Haziran’da, Berlin’de, krizin faturasını biz ödemeyeceğiz sloganı altında kitlesel bir yürüyüş yapıldı. Saat 12:OO’de bir saatlik bir mitingle Rote Rathaus’da başlayan miting, saat 13:OO’te Ver.di vb., örgüt ve sendikaların önderliğinde yürüyüşe başladı; birkaç saatlik bir Berlin turundan sonra yeniden başladığı yere geri dönerek son buldu yürüyüş.

ATİF ve İLPS‘in de katıldığı yürüyüşe kitle sayısı 20 binin üzerindeydi. Kapitalizme ve kapitalist krize karşı sloganların bolca atıldığı yürüyüş, çok yoğun güvenlik önlemleri ve çok geniş polis güçlerinin çemberi altında adeta bir kuşatma altında yapıldı. Havada helikopterler, yerde özel eğitilmiş bolca polis köpekleri ve Berlin’in dışından getirilmiş polis gücüyle takviye edilmiş etten duvar ören devletin saldırı güçleri ile yürüyüşçülere adeta göz dağı veriliyordu.

Yürüyüşün başlamasından kısa süre sonra Antifa ve diğer alman sol örgütlerin kurduğu siyah bloku polisler adeta çepeçevre kuşattılar. Ve bu durum tüm yürüyüş boyunca sürüp gitti. Polisin saldırgan tutumu  bir anda ortalığı itiş kakışa bıraktı. Ve polisin saldırgan tutumuna karşı tavır koyan siyah blokla sık sık yaşanan çatışmada karşılıklı yaşanan olaylarda birkaç kez atılan patlayıcı maddeler ve çıkardığı ses ve duman ortasında yürüyüş sık sık kesintiye uğrayarak devam etti. Polis güçlerinin bu bloğu çembere alarak etkisizleştirme çabaları boşa çıktı.

Bir sonraki günde gazete ve radyolardan öğrendiğimiz kadarıyla yürüyüş esnasında birkaç kez patlayan bomba türü şeyler özel olarak hazırlanmış patlayıcı maddelermiş ve atılan bu patlayıcıdan ikisi ağır olmak üzere 15 polisin yaralandığı açıklandı. Son yıllarda ilk kez özel olarak hazırlanmış patlayıcıların yürüyüş esnasında polisle çatışmada kullanılması Berlin ve Merkezi hükümeti ayağa kaldırdı ve hatta bu konunun parlamentoda gündeme getirileceği bilgileri gazetelere yansıdı.