Anasayfa , Haberler , İşte devletin engelli açılımı

İşte devletin engelli açılımı

BODRUM | 06 – 09 – 2010 | Bodrum´a bağlı Yeniköy´de yaşayan ve Akdeniz anemisi tedavisi gören 34 yaşındaki Eda Çakmak, 2 yıl önce, “Spastik kuadriparezi” teşhisi konulan oğlu Tarkan Tıkız’a, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından verilen kart ve istenen diğer evrakla, engellilere sağlanan yardımı alabilmek için Bodrum Kaymakamlığı ve Mal Müdürlüğü’ne başvurdu. Bir süre sonra başvurusu kabul edilen Çakmak’a, yürüme engelli oğlu için, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren, kesintilerden sonra ayda 190 lira ödenmeye başlandı.

Çakmak, 16 yaşındaki yürüme engelli, 8. sınıf öğrencisi oğlu Tıkız’ın tedavisini yaptırmaya ve diğer çocuğuna bakmaya çalışırken, SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı’ndan geçtiğimiz Temmuz ayında gelen yazıyla şaşkına döndü. Yazıda “01.09.2008-Ağustos 2010 tarihleri arasında aylığa hak kazanmadığı halde yersiz ödenen 4 bin 481 liranın yönetmeliğin 23. maddesi gereğince yüzde 50 fazlası ile birlikte ilgili tarafından ikametgâhına en yakın maliye teşkilatına yatırılması suretiyle tahsilinin sağlanması için gereği arz olunur” denilerek, ödenen para geri istendi.

Aldığım parayla oğluna protez alan Çakmak, yazıyı aldıktan sonra kendisine “AKP’ye üye ol, yardımı da işi de alırsın” denilince kayıt olduğunu söylüyor. Ama sonrasında bu paranın SGK’lı olduğu için geri istendiğini öğrendi.

Çakmak’ın başına gelenler aslında ne ilk ne de son! Engellileri bir siyaset atacı olarak kullanan hükümetin, seçim önceleri de patates, mercimekle halkın gözünü boyamaya çalıştığını defalarca görmüştük. (Umut Yayımcılık)