Home , Haberler , İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı

TÜRKİYE | 01 – 09 – 2010 | 11 Şubat 2010 tarihinde başlayan 2010-2012 yıllarını kapsayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi grev tebligatının yapıldığı gün imzalandı. Uzun süredir İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri ile ilçe belediyelerinde yürütülen toplu iş sözleşmesinde bu dönemde geçmiş dönemlere göre olumlu bir sonuç bırakarak imzalanmıştır.

Bu dönem toplu iş sözleşmesinde kazanılmış hakların dışında yeni kazanım ve taşeron ile kapsam dışı maddeleri ön plana çıkartılmış, ücret maddesi ile beraber mücadele verilmiştir.

2010-2012 toplu iş sözleşmesinde 13 Temmuz 2010 tarihinde yapılan ve tam gün iş bırakılan eylemde sözleşmenin bu dönem sadece ekonomik değil, demokratik kazanımlarında alınacağının işaretleri verildi.  İşçiler belediyenin dayattığı düşük ücret ve taşeronlaştırmaya yönelik tehtidlerine karşı yüzde yüz katılım sağlayarak karşı duracaklarını gösterdiler. İşçilerin bu tutumu belediyeyi rahatsız etti… AK Partinin büyüttüğü Hak-İş Sendikasını devreye sokarak sözleşmelerde enflasyon üzerinde bir ücret teklif edip, belediye işçilerinin yükselen mücadelesini kırmak ve daha geri noktalarda tutulmasını sağlamak istemiştir. Bu uygulama işçiler üzerinde etkili olmuş ve yer yer kırılmaların olduğu gözlenmiştir.

Ancak; işyerlerine yapılan ziyaretler ve sürecin anlatılmasıyla tekrar hareket sağlanmış, ücretle greve çıkmak yerine diğer hakların alınması, taşeron ve kapsam dışı çalışanlar için greve çıkmanın daha etkili olacağı görüldü.  Süreç içerisinde asıl olarak ön plana çıkartılması gereken taşeron ve kapsam dışı çalışanlar için daha etkili ve somut bir tutum alınması için mücadele edildi.

Belediye taşeron ve kapsam dışı talebimizin öncelik sıralamasında daha geriye düşmesi için %12 zam oranı teklif etti. Bunu yaparken de Hak-İş Sendikasını taşeron olarak kullandı.

Birincisi, Hak-İş’in bu noktaya gelmesini sağlayan ve büyüten AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, iştiraklerde ve ilçelerde işçilerin yürüttüğü ve giderek yükselen mücadelesinde Hak-İş’e dalga kıran görevini yaptırdılar.

İkincisi, bundan sonrada sendikal alanda Hak-İş’in güçlenmesi için başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm alanlarda örgütlenmenin tamamlanarak Hak-İş’in dışında mücadele eden sendikaları tasfiye edilmesinin kararı verilmiştir. Bu sözleşmenin sonucunu bu şekilde anlamalıyız. Üstelik imza töreninde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanın söylediklerine bakmamız yeterlidir… “aslında bu sözleşmede Türk-İş’inde olmasını istedik, ancak olmadı. Umarız onlarda imzalar” demekle asıl niyetlerinin neler olduğunu açıklamışlardır.

Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanının söylediği belediye başkanının söylediklerini tamamlayan cümlelerdir. Hatta belediye başkanından daha da fazla işverenciliğiyle tamda işbirlikçi sıfatını kamuoyuna sergilemiş ve “Biz uzlaştık… Bazıları gibi grev çığırtkanlığı ile sözleşmelerde artık haklar alınmaz…” demiştir. Bunu söyleyen Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı biraz da İETT çalışanlarına dönüp bir baksa şartların neler olduğunu belki görebilirdi.

Bu sözleşmede Belediye-İş Sendikamızın dışındaki sendikalar ile ortak mücadele çağrımıza cevap bulunamaması, sendikal harekette gelinen noktayı gösterdiği gibi, sendikal hareket içerisinde kendilerini ilericiler olarak görenlerin de bu süreçteki tutumları, gerçek tabloyu birkez daha ortaya çıkarmıştır.

Toplu iş sözleşmelerinde uzlaşamadığımız maddeler içinde bulunan taşeron ve kapsam dışı maddelerinde yapılan değişiklik ile mücadele edildiğinde nelerin kazanılacağını birkez daha göstermiş olduk.

Belediye-İş Sendikası İstanbul Şubeleri bu toplu iş sözleşmesi süresince güvencesiz ve kapsam dışı gibi maddelerin toplu iş sözleşmesine konulması, greve bununla gidileceğini ortaya koyarak sözleşmelerde ekonomik talepler yerine gelecekte sendikal örgütlülük için önem arz eden ve tüm işçi ve emekçilerin temel sorunu olarak duran taşeron ve kapsam dışı sorununu kısmen de olsa çözmüş bulunmaktadır.

Sözleşme boyunca talep ettiğimiz taşeronda çalışan işçilerin bu sözleşmenin imza tarihi sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şirketlerine devredilecektir. Bu işçiler toplu iş sözleşmesinde bulunan tüm koşullardan faydalanacaktır.  Sayı yaklaşık 11.200 kişidir. Belediyede kadrolu işçilerin sayısının 5.275 olarak düşündüğümüzde üzerinde durulan taşeronlaştırmanın nedenli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bu işçiler sözleşmeden sonra sendikaya üye yapıldığında diğer kadrolu sendikalı işçiler gibi ikramiyeden ve sosyal haklardan faydalanacaklardır.  Haftalık 40 saat çalıştırılacaklar, ancak giriş ücretleri bugünkü işçinin aldığı ücret olmayacaktır. Taşeronlarda çalışan mevcut işçiler şu anda aldıkları ücretle sisteme dahil olacaklardır.

Bir diğer önemli madde ise belediye şirketlerinde çalışan üniversite mezunlarının, toplu iş sözleşmesinden faydalanmaları için yürütülen mücadele idi. Bu tarihten sonra belediye şirketlerinde işe alınacak olan personelin büyük bölümü yüksekokul ve üniversite mezunları olacağı için kapsam maddesi bizim örgütlülüğümüzü tehdit eden bir madde idi. Bu nedenle hayır dedik. Bürolarda çalışan ve imza yetkisi olanların dışında bu arkadaşlarımıza toplu iş sözleşmesinden faydalanma imkânı sağladık.

Diğer madde ise, ücret… Ücrete belediye başlangıçta %6,38 daha sonraki görüşmelerde %8 son verecekleri ücret olarak açıklamalarına rağmen 13 Temmuz 2010 tarihinde yapılan tam gün iş bırakma ve Edirnekapı yürüyüşü sonrası ortaya çıkan  %12 zamdır. Taban ücret talebi hariç mevcut koşullarında göz önünde bulundurulmasıyla yüzdelik olarak iyi bir oran olduğu açıktır.

Tüm bunlarla 2010-2012 yılı sözleşmesi sonuçlandı. Asıl olarak da bu sözleşmenin bundan sonraki sürecidir. Çünkü bahsi edilen kazanımların hayata geçirilmesi ise yeni bir mücadele gerektirmektedir. Aksine  masa başında alınan hakları mücadele edilmezsek kaybedileceğini görmeliyiz. Belediye işçileri olarak bu süreci böyle ele alamazsak kazandıklarımızın hiçbir önemi olmayacaktır. Kısacası gün örgütlenme günüdür.01.09.2010

BELEDİYE-İŞ SENDİKASI

İSTANBUL ŞUBELERİ