Home , Dünya , İran bir yılda 370 Kürdü idam etti

İran bir yılda 370 Kürdü idam etti

iranidamprotestoMAHABAD | 08 – 01 – 2008 | Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (RMMK)’ye göre geçtiğimiz yıl İran’da 2’si çocuk, 11’i kadın olmak üzere toplam 370 Kürt tutuklu idam edildi. Çoğu kendini yakmak suretiyle olmak üzere 50 kadın baskılar sonucu yaşamına son verirken, 25 Kürt gazetesi, dergi ve internet sayfası da kapatıldı.

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (RMMK), Doğu Kürdistan ile İran’da Kürtlere karşı gerçekleşen insan hakları ihlallerini konu alan 2008 yılı raporunu açıkladı. Raporda, Kürtlere yönelik, idam, baskı, işkence, kapatma gibi insan hakları ihlallerinde artış olduğu kaydedildi.

Rapora göre, 2008 yılı içinde toplam 370 Kürt idam edilirken, 237 kişi de idam edilmeyi bekliyor. İdam edilenlerden 55’inin infazları Doğu Kürdistan kentlerinde halkın gözleri önünde gerçekleşti.

İdam edilenler arasında 2 çocuk ve 11 kadın da bulunuyor. 2008 yılı içinde gözaltına alınan 125 Kürt kadınından 6’sı asılmak suretiyle, 5’i ise recmedilerek öldürüldü. Yıl içerisinde aile ve toplumsal baskılar sonucu çoğu kendini yakmak suretiyle 50 kadın yaşamına son verdi.

Kürt basınına yönelik baskıların da arttığı 2008 yılı içinde toplam 25 gazete, dergi ve internet sayfası kapatıldı. Kapatılarak medya kuruluşlarının sahipleri ile yazı işleri müdürlerine ise para ve hapis cezaları verildi. Rapora göre İran’da Kürt basınına yönelik kapatma ve cezalar, Kürt kimliğinden ziyade Fars basınına da uygulanan „devlet güvenliğini tehlikeye koyma“ suçlamaları nedeniyle gerçekleşiyor.

Raporda ayrıca Doğu Kürdistan’da eğitim, işsizlik, AİDS hastalığı ve uyuşturucu kullanımına da değinildi. Buna göre, Doğu Kürdistan’da ilk ve orta dereceli okullarda Kürtçe eğitim ve öğrenimin yasak olmasından dolayı, eğitim oranı diğer bölgelere nazaran daha düşük. Eğitim oranının düşük olmasının etkisiyle de işsizlik oranı yüzde 47’lerde seyrediyor. İşsizliğin yüksek olmasına bağlı olarak da uyuşturucu kullanımı ile AİDS hastalığına yakalananların oranında da artış olduğu kaydedildi. İran’da AİDS hastalığı çoğunlukla uyuşturucu kullanımı sırasında enjeksiyon yolu ile geçiyor.

Rapora ilişkin Hewler’de yayın yapan Rudaw gazetesine konuşan RMMK sözcüsü İclal Qewami, Doğu Kürdistan’da günlük olarak öğrenci, kadın ve çocukların gözaltına alınarak ağır cezalara maruz kaldığını belirtirken, İran parlamentosundaki Kürt milletvekillerinin de buna seyirci kaldıklarını söyledi. Ghawami, gözaltı ve baskılara maruz kalanların çoğunun İran’ın resmi ideolojisine karşı çıkan farklı siyasal görüşe sahip Kürtler olduğunu kaydetti.

Kaynak : ANF