Anasayfa , Haberler , İntihal tartışması Avusturyalı Çalışma Bakanını istifa ettirdi

İntihal tartışması Avusturyalı Çalışma Bakanını istifa ettirdi

Avusturya | 10.01.2021 | Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Melih Bulu’nun akademik çalışmalarında yaptığı intihal meselesine benzer bir şekilde Avusturya’da da Çalışma Bakanının doktora tezinde intihal yaptığı ortaya çıktı. Ancak Bulu’nun aksine Bakan Christine Aschbacher istifa etti.

Avusturya Çalışma Bakanı Christine Aschbacher, doktora tezi çalışmalarında usulsüzlük  yani akademik hırsızlık yaptığı iddialarının ardından görevinden istifa ettiğini açıkladı. Aschbacher yaptığı açıklamada, “Akademik derece alma konusundaki çalışmalarımı her zaman bilgim ve inancım dahilinde en iyi şekilde yazdım ve tanınmış profesörlerin değerlendirmesine güvendim. Bakanlık görevim sırasında gazeteyi yazdığım ve kasıtlı olarak intihal ettiğime dair tüm iddialar ima niteliğindedir ve bunları reddediyorum. Bu çalışma, her zaman olduğu gibi, ilgili kurum tarafından her zamanki şekilde kontrol edilir. Bu ülkedeki herkesin böyle adil yargılanma hakkı var” dedi.

İntihal, Almanya’da da istifalara neden olmuştu

Akademik çalışmalarda “intihal” yani bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması sonucu Almanya’da da farklı zamanlarda istifalara neden olmuştu.

2011 yılında doktora tezinde yaptığı intihalin günışığına çıkması üzerine eleştiri oklarına hedef olan Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg istifa etmişti. Üstelik intihal yaptığı tespit edilen Karl-Theodor zu Guttenberg, 2006’da Bayreuth Üniversitesi’nde sunduğu bu hukuk doktorası tezinde, en yüksek notu almıştı

2013 yılında ise Almanya Eğitim Bakanı Annette Schavan, intihal nedeniyle hem doktorluk unvanını hem de bakanlık koltuğunu kaybetmişti. 32 yıl önce felsefe fakültesinde yazdığı tezin bazı bölümlerinde intihal olduğu sonucuna varan Düsseldorf Üniversitesi, Eğitim Bakanı Annette Schavan’ın doktorluk unvanını geri almış, Başbakan Merkel’in de yakın arkadaşı olan Schavan uzun süre direndikten sonra istifa etmek zorunda kalmıştı.

Özgür Gelecek