Home , Haberler , İşkence ve kötü muamelede artış

İşkence ve kötü muamelede artış

TÜRKİYE | 18 – 07 – 2010 | Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 2010’un ilk 6 ayında yaşanan hak ihlallerine dair bir ara rapor yayınladı. 2009’un Türkiye için hak ihlallerinin gölgesinde kalan bir yıl olduğunu belirten TİHV, 2010’a da şimdiden yaşam hakkı ihlallerinin damgasını vurduğunu açıkladı

2010 yılının Ocak – Haziran arasındaki 6 ayında yaşanan hak ihlallerine dair ara rapor yayınlayan TİHV, hak ihlallerinde ciddi bir artış gözlendiğini duyurdu.

2010 yılının ilk altı ayında kolluk kuvvetlerinin doğrudan ve dolaylı olarak neden olduğu ölüm olaylarındaki artışa dikkat çeken rapor, Kuşadası’nda sivil polisin yargısız infazla öldürdüğü Umut Tamaç’ı ve İstanbul’da canlı olarak yakalanmasının ardından polisin katlettiği Alaattin Karadağ’ı örnek gösterdi.

TİHV, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinde görülen artışı da vurguladı. Rapora göre, hapishanelerde yönetim ve denetim eksikliklerinden dolayı 2010’un ilk altı ayında 22 kişi öldü, 13 kişi intihar etti. Ölenlerden 3’üne işkence ve kötü muamele yapıldı. Hapishanelerde 7 kişi hastalıktan hayatını kaybederken, bir kişi de tutuklular arasında çıkan kavgada öldü. İleri tetkik ve tedaviye ihtiyaç duyan 97 tutuklu ve hükümlü de hapishanede tutuluyor.

İşkence sistematik, sıfır tolerans yalan
TİHV’in raporu, ‚işkenceye karşı sıfır tolerans‘ politikasının bir söylemden ibaret olduğunu da gözler önüne seriyor. Raporda, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na bağlı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri’ne 179 kişinin işkence ve kötü muamele sebebiyle başvuru yaptığı, 80’ine işkence yapıldığının tespit edildiği belirtildi.

TİHV Dökümantasyon Merkezi’nin verdiği bilgilere öre, 2010’un ilk altı ayında 3 kişi gözaltında hayatını kaybetti, 156 kişi kolluk güçleri tarafından işkence ve kötü muameleye uğradı. 64 öğrencinin eğitim kurumlarında şiddet gördüğü de raporda belirtiliyor.

Raporda, Kürt sorununda „barış ve demokrasi perspektifinin dışında kalan yaklaşımların sonucu olarak Edirne ve Muğla’da yaşanan linç girişimleri de yer alıyor. TİHV, DTP’nin eski Eş başkanı Ahmet Türk’e Samsun’da yapılan saldırıyı ve Muğla’daki ırkçı saldırıda polis kurşunuyla Şerzan Kurt’un yaşamını yitirmesini kaygı verici gelişmeler olarak belirtiyor.

2009 hak ihlalleri raporu
TİHV’in raporunda karşılaştırma amacıyla belirtilen 2009 yılına ait veriler ise şöyle: „2009 TİHV’in Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerine işkence ve kötü-muamele gördüğü gerekçesiyle 459 kişi başvurmuştu. Bu 459 başvurudan 259’u 2009 yılı içinde işkence gördüğünü belirtmişti. TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin derlediği verilere göre, 2009 yılı içinde toplam 532 kişi işkence ve/ya da kötü muameleye maruz kalmış, 6 kişi gözaltında yaşamını yitirmişti. Söz konusu 532 kişiden 381’i bizzat kolluk güçleri tarafından gerçekleştirilen işkence ve/ya da kötü muamele uygulamalarına maruz kalırken 86 öğrenci ise okullarda şiddet görmüştü. Özel güvenlik görevlileri tarafından gerçekleştirilen işkence ve kötü muamele uygulamalarına maruz kalanlar 11 kişiyken belediye zabıtalarının saldırısına uğrayan kişi sayısı 13’tü.“ (Alınteri)