Home , Avrupa , İnnsbruck’ta 4 Mayıs Dersim Terlete Anması ve Dersim Yaşam Ağacı Açılışı Gerçekleştirildi
Yaşam Ağacı İnnsbruck

İnnsbruck’ta 4 Mayıs Dersim Terlete Anması ve Dersim Yaşam Ağacı Açılışı Gerçekleştirildi

İNNSBRUCK| 08.05.2024| Avusturya’nın İnnsbruck şehrinde Dersim Terletesi’nde yaşamını yetirenlen için anma ve Yaşam Ağacının açılışı yapıldı. Anma etkinliği ATİK temsilcisinin açılış konuşmasıyla ve saygı duruşuyla başlatıldı. ATİK temsilcisi ‘’Mayıs ayının Türkiye ve T. Kürdistan’ında yaşayan halklar için acılar ve katliamlar ayı olmuştur. Dersim Soykırımı tarihe yazılmayan ve tanınmayan soykırımlardan biri. Faşist Türk devleti mayıs ayında Devrimci komünist önderleri katletmiştir. Bunlar 6 Mayıs 1972’de Deniz Gezmiş ve yoldaşları asılmış, yine Komünist önder İbrahim Kaypakkaya 18 Mayıs 1973’de işkencede katletmiştir. Bugün bu katliamlar devam etmektedir. Bunların yaşanmaması için örgütlü mücadelenin güçlendirilmesi gerekmektedir’’ dedi.

Alevi Derneği adına yapılan konuşmada, ‘’Dersim Tertelesi’nin tarihte halka yaşatılan en büyük zulümlerden biri olduğu, canlı tanıkların söylemlerine göre 80.000 bin insanın katledildiği, geri de kalanların Türkleştirmek için sürgüne gönderildiği, Dersim’de doğan kız çocuklarının evlatlık verildiği, Yine Seyit Rıza ve arkadaşları katledilirken mezar yerlerinin dahi bilinmediğine’’ değinerek,  TC Devletinin soykırımları lanetlendi. Daha sonra Anmaya katılan kitleye söz hakkı verilerek anma Dernek de sonlandırıldı.

Öğleden sonra saat 14:00’da Yaşam Ağacı’nın açılışına geçildi. Açılış Almanca yapılan açılış konuşması, saygı duruşu ve okunan şiirle başladı.

Dersim Diaspora İnisiyatifi adını iki genç günün anlamıyla ilgili sunum yaptı. Akabinde Tarihçi Prof. Dr. Horst Schreier, Dersim’de yaşanan soykırımı ilgili konuşma yaptı. Soykırımda Alman Emperyalistlerin rolüne değindi. Bu soykırımın tarihte doğru yazılıp yerini alması için mücadele edilmesi gerektiği, İnnsbruck küçük bir şehir olsa da burada yaşayan Dersimliler için bu ağacın büyük bir anlamı olduğuna değindi.

Bir diğer konuşmacı da Mathias B. Lauer’ idi. ‘’Tarihte yaşanan bu Soykırımda bir Pilot kadının bombalama fotoğrafları olmasına rağmen inkâr edilmesi kabul edilemez’’ dedi.  Lauer, pilotun Avusturya Jenbach’da üretilen gaz bombaları ile Dersim’i bombaladığını, bunun da Emperyalistlerin Türk devletinin desteklediklerine işaret ettiğini söyledi. Devamın da ise, günümüzde ezilen haklara yönelik saldırıların Filistin, Rojava ve dünyanın başka yerlerde devam ettiğine dikkat çekti. Etkinlikte Belediye Encümeni Mesut Onay da konuşma yaptı. Açılışa İnnsbruck Belediyesi’nden bürokratlar ve   Belediye encümeni Uschi Schwarz ve Evi Kofler de katıldı.

Açılışın sonunda Yaşam Ağacını önünde Dersim’den getirilen çıra yakıldı. Yaklaşık yüze yakın kitlenin katıldığı açılış Dersim Diaspora İnisiyatifi adına yapılan teşekkür konuşmasıyla sonlandırıldı.

Akabinde alanda bulunan Anti faşist gençler, İstanbul’da 1 Mayıs da tutuklananlar için Pankart açıp fotoğraf çekti.