Home , Avrupa , İngiltere’de binlerce öğrenci eğitim sistemine karşı ayakta

İngiltere’de binlerce öğrenci eğitim sistemine karşı ayakta

10733910_653420511441832_4419221107853688694_oLONDRA | 19-11-2014 | 19 Kasım Çarşamba günü Londra’nın şehir merkezinde binlerce insan İngiltere’nin eğitim sistemine karşı sokağa çıktı.Yaklaşık beş saat boyunca süren eylemde polis 11 kişiyi gözaltına aldı.
İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce öğrenci, yüksek öğrenim harçlarına tepki göstererek, ücretsiz eğitim için protesto yürüyüşü yaptı.
2006 yılında 3000 sterlin olan harçlarının 9000 sterline yükseltilmesini ve gün geçtikçe dahada kötüleşen eğitim sistemini protesto etmek amaçlı öğleden sonra Malet Street’te toplan kitle parlamentonun bulunduğu alana doğru yürüdü.
Ellerinde „Eğitim haktır, ayrıcalık değil“, „Ücretsiz eğitim istiyoruz“ yazılı çeşitli pankartlar taşıyan öğrenciler, tel barikatlarla çevrili parlamento meydanına girmeye çalıştı.
Üniversite ve okullardan gelen kitle yürüyüş boyunca dövizler, pankartlar, sloganlar ve canlı müzikle eğitim sistemine karşı haykırdı .Eylem boyunca yapılan konuşmalarda, özellikle gelecek sene üniversite harçlarının dahada yükseltileceğini belirtildi.

Parlamento meydanındaki barikatlar kaldırıldı
Birkaç haftadan beri polis tarafından abluka altında olan ve eylem yapılmasına izin verilmeyen parlemento meydanında bulunan parkın barikatları polis ile kısa bir süre çatışma yaşandıktan sonra kitle tarafından kaldırıldı. Kitle “Kimin Meydan? Bizim Meydanımız“ sloganlarıyla parka girip kaldı.

Polis ile çatışma
Kitlenin bir kısmı Westeminster Abbey’de eylemi bitirirken yaklaşık 500 kişilik bir grup Londra’nın merkezinde eyleme devam etti.
Eylem devam ederken polis kitleyi coplayarak, tekmeleyerek ve döverek dudurmaya çalışıyordu. Kitle taşlar, şişler ve havai fişekler atarak polise karşılık verdi. Polis tarafından toplam 11 kişi gözaltına alındı. Daha sonra eylem sona erdirildi.