Home , Haberler , ATİK Delegasyonundan DESA İşçileri ile Dayanışma!

ATİK Delegasyonundan DESA İşçileri ile Dayanışma!

İSTANBUL | 24 – 02 – 2011 | ATİK Delgasyonu Düzce’de Desa’nın önünde işten atılan işçileri ziyaret ederek destek sundu.  ATİK Delegasyonu Saat 12.00 de Desa’nın önünde işçilerle buluşarak direnişleri hakında bilgi edindi.  Desa’da Sendikalı olmak için mücadele yürüten Hakan Lermi ve Serdar Kuruk işveren tarafından işten atıldıktan sonra direnişe başlamışlardı. Bu direnişe destek çoğalarak büyüyor.

Sendikal haklar için mücadele yürüten işçilere karşı baskı ve tehdit, işten atma gibi yöntemler uygulanmaktadır. Desa da 2008 yılında Emine Aslan Sefaköy’de direniş başlatmış ve bu direniş kazanmla sonuçlanmıştı. Bu direnişle birlikte Desa sahibi verdiği sözde durmayarak imzaladığı protokole aykırı davranarak, işçilere baskı uygulamakta, işten atmakta, sendikaya üye olanlara ihtarnameler ve tehditler savurarak Desa’da ki sendikal örgütlemeyi engellemeyi hedeflemektedir. Buna karşıda Desa’da çalışan sendikalı işçilerde hakları için mücadeleyi yükseltme kararlığındadırlar.

Ziyaret hakkında bilgi veren ATİK Sekreteri Süleyman Gürcan, ‘Desa’nın önüne vardığımızda işçiler molaya çıkmışlardı. Bir çok işçi kapıda bizi karşılayarak sonuna kadar işten atılanların yanında olacaklarını söylediler. Öğle vaktinde işten atılan Hakan ve Serdar adlı işçiler sürekli kapıda bekleyerek direnişlerini çalışan diğer işçilerle paylaşmaktadır’ sözlerine yer verdi.

Delegasyonun işçilerle yapmış oldukları sohbetlerde, işçilerin kararlı oldukları, direnişi sonuna kadar yürüteceklerini ve Desa’da mutlaka örgütleneceklerini ve sendikal haklarını alana kadar işten atılanların yanında olacaklarını söylediler. Birçok işçinin sindirildiğinden dolayı kapının önüne gelemediği ancak işçilerin yanında olduklarını bildirdikleri belirtildi. Özelikle çalışan kadınlar üzerinde ciddi baskıların olduğu ve kadınların sindirilmek istendiğini bizzat sendikalı kadın işçiler taraından dile getirildi. Kadın işçiler devamında sendika haklarını ve yetkiyi alana kadar mücadele edeceklerini, kaybedecek bir şeylerinin olmadığını belirtiler.  Çalışma koşullarının çok ağır olduğunu ve bundan dolayı da mücadele etmekle mecbur oldukların vurguladılar. ATİK Konsey Üyesi Mehmet Tohumcu, ‘Kadın arkadaşlar söylemleriyle bize oldukça umut verdiler’ vurgusunda bulundu.

Tohumcu devamında, ‘Keza diğer işçilerle yaptığımız sohbetler ve karşılıklı sorular, cevaplarda da anlaşılan, işçilerin işten atılan arkadaşları kazanana kadar destekleyeceklerini gördük. İşçilerin artık üzerlerindeki korkuyu atıklarını ve zinciri, kırdıklarını his ettik.  Görüşmede Deri-İş Başkanı Musa Servi ve diğer yöneticileri de vardı. Karşılıklı sohbetler ve konuşmalarla bu süreci işçilerin ağzında duymak bizi de heyecanlandırdı. İşçilerin ATİK’ten istekleri bu direnişi mutlaka Avrupa’da yayılması ve destek sunulması, sorunların Avrupa’da ki sendikalara ulaştırması’ sözlerine yer verdi.

ATİK Delegasyonu yaptığı konuşmayla işçilerin yalnız olmadığını, yanlarında destekleyen milyonların olduğunu belirterek, direnen işçilerin sesi ve kulağı olacaklarını ve bu süreci kampanyalar örgütleyerek mutlaka sendikaların gündemine sokacaklarını ve işçilerin fabrikada Avrupa’da ki mücadele ile birleştirilerek sonuç alacaklarına inandıklarını, bunun uzun süreli düşünülmesi gerektiğini belirti. Avrupa’ya döndükten sonra hemen çalışmaların yürütüleceğini, kampanyaların hızlandırılacağını belirterek konuşmasına son verdi. Konuşmayla birlikte hep bir ağızdan işçiler sloganlarını haykırarak kararlı olduklarını gösterdiler.

İşten atılan işçilerinde bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini ve Desa’da sendikal hakkı mutlaka sağlayacaklarını belirterek görüşme sonlandırıldı.