Anasayfa , Haberler , “İç Güvenlik Paketi” Meclis’ten geçti (!)

“İç Güvenlik Paketi” Meclis’ten geçti (!)

taksim-gaz-sikma-ani-638x404Polisin “öldürme” dahil yetkilerini artırdığı için tepki çeken ve kamuoyunda “İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 199 kabul, 32 ret oyu ile kabul edildi.

Tasarı, komisyona çekilen 63 maddenin metinden çıkarılmasıyla 69 madde olarak yasalaştı. Pakette molotofkokteylinin silah sayılması ve cezasının artırılmasına ilişkin maddelere MHP, bonzainin de uyuşturucu sayılması ve cezasının artırılmasıyla ilgili maddelere CHP, MHP ve HDP destek verdi.

Kabul edilen maddelerle, polisin arama yetkisi genişletilirken, “havai fişek, Molotof kokteyli, demir bilye ve sapan”a karşı polise silah kullanma yetkisi verildi. Yürüyüşlerde yüzü kapatmanın cezası da 5 yıl oldu. Polise, “koruma altı” adı altında “gizli gözaltı” yetkisi verildi.

Polis, eylemlerde bir gün boyunca değdiği yerden çıkmayan boyalı su kullanabilecek. Meclis’ten geçen İç Güvenlik Paketi ile Valilere de önemli yetkiler verildi. Vali, “Lüzumu halinde kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek.” Böylece valilere savcının görevi olan bir yargı yetkisi verilmiş oldu. Valinin emirlerini dinlemeyenlere ise 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.