Home , Avrupa , İltica ve Sığınma Hakkını Yoketme Aygıtı: FRONTEX

İltica ve Sığınma Hakkını Yoketme Aygıtı: FRONTEX

flucht_asylFRANKFURT | 05 – 06 – 2009 | Almanya’nın Frankfurt şehrinde önceki gün İltica ve kaçaklar konulu bir seminer gerçekleşti. Seminer, ‚Hiçbir insan illegal değildir!‘ Hanau İnsiyatifi temsilcisi Hagen Kopp tarafından verildi.  Avrupa’da geliştirilen son güvenlik stratejisini anlatan Kopp, Avrupa’nın yeni sınır politikasını anlattı.

Pro Asyl tarafından organizesi yapılan ve yaklaşık 50 kişinin katıldığı seminer, Frankfurt üniversitesi tıp fakültesinde gerçekleştirildi. 2004’den buyana FRONTEX olarak adlandırılan yeni bir sınır güvenlik birimini Hagen Kopp, bu birimin direkt AB tarafından kontroll edildiğinin altını çizdi. Kamuoyunda bilinen  yönüyle FRONTEX’in amacının göç akınını durdurmak, illegal göçmenliğin önüne geçmek olduğunu dile getiren Kopp, bunun büyük bir yalandan öte birşey olmadığını savundu. Burada amaçlananın kaçak göçmenliğin kontrol altında tutularak seçici davranıldığını ve büyük firmalara ihtiyaç doğrultusunda kaçak iş gücü sağlandığını belirtti.

Uluslararası iltica ve sığınmacılık kanunlarının artık fiiliyatta terk eildiğini söyleyen Kopp, insan haklarının hiçe sayıldğını belirterek; ‚binbir zorlukla ve hayatlarını tehlikeye atarak, sığınmacı olarak bir başka ülke topraklarına ayak basan insanların hiçbir işlem yapılmadan yine geri gönderilmektedirler. Binlerce insan bu sayede hayatlarını kaybetmiş durumdadır. FRONTEX’in bu tutumu sığınmacıların hayatlarına mal olmaktadır. Göç yolu en fazla Kuzey Afrika ülkeleri ile Türkiye üzerinden olmaktadır. Bu konuda özellikle Yunanistan’ın Lesbos adası ve batı Türkiye sahilleri oldukça hareketli alanlardır ve FRONTEX’in an çok ilgilendiği bir bölgedir‚ dedi. Buna dikkat çekmek için 25 ve 31 Ağustos arası Lesbos adasında olacaklarını belirten Hagen Kopp, AB’nin FRONTEX projesini geliştirme niyetinde olduğunu vurguladı.

Sezon boyunca yapılan sınırdışılarına karşı aktivitelere değinen Hagen Kopp, ülke ve Avrupa çapında direniş kordonunu geliştirmek niyetinde olduklarını vurguladı. Son yıllarda sınırdışıların arttırıldığına dikkat çeken Kopp, sınırdışı işlemlerinde insan haklarına aykırılıkların basına yansıdığını dile getirdi.

 

Bir sınır Kontrolmekanizması olarak FRONTEX

2004’de kurulan ve 2007’den beri aktif olan FRONTEX, AB ‚illegal göçmen‘ politikasının en önemli aygıtlarından biri. Avrupa sınırlarının Afrika ve Asya bölümleri üzerinde titizlikle çalışan FRONTEX’e ait araçlar şimdilik üye ülkelerden sağlanıyor. Sınırlara getirilen sert tedbirler sayesinde sığınmacılar daha farklı ve tehlikeli yolları denemelerini beraberinde getiriyor. Bu da sonuç olarak daha fazla ölümleri beraberinde getiriyor. FRONTEX kaçak insan ticaretini engelleyeceği hedefiyle kurulmasına karşın, gerçekte bu t,icareti tamamiyle kontrolüne geçirmiş durumda. Kaçak iş gücü FRONTEX kontürolü sayesinde gerçekleşmekte, AB ülkelerinde bir çok sektörde kaçak çalışan kağıtsız göçmenler daha kolaz sömürülme olanaklarını barındırmaktalar.

Nasıl ki emperyalist yayılma aracı olarak NATO önemli savaş aygıtı göreviyle donatılmışsa, insan üzerindeki kapitalist sömürünün daha üst aşamada sağlanması içinde FRONTEX’e önemli kaftan biçilmiş durumdadır.