Home , Haberler , İHD Van Şubesi hak ihlalleri raporunu açıkladı

İHD Van Şubesi hak ihlalleri raporunu açıkladı

ihd-van-735x400

İHD Van Şubesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kentte yaşanan hak ihlallerini rapor haline getirdikten sonra kamuoyuna açıkladı.

İHD Van Şubesi, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kentte yaşanan hak ihlallerini hazırladıkları raporla kamuoyuna açıkladı. İHD Van Şubesi’nde yapılan açıklamada konuşan Şube Başkanı Murat Melet, hak ihlallerinin korkunç boyutlara ulaştığının altını çizdi. Demokrasi ve anayasanın rafa kaldırıldığını belirten Melet “Mevcut iktidar, darbe girişimi sonrasında ilan edilen ve geçtiğimiz günlerde süresi uzatılan OHAL ile birlikte darbe girişimini gerekçe gösterilerek hak ihlali yapmakta” dedi.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle binlerce emekçinin açığa alındığı hatırlatmasında bulunan Melet, yaşanan hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:

*Çaldıran ilçesinde Soğuk Mahallesi’ne bağlı Uzunyol (Kevrê Şamîya) Mezrası’nda düğününe bir hafta kala S.U (17) adında genç bir kız tavana asığı iple intihar etmiş, ayrıca Başkale ilçesinde (B.B) isimli bir kadın (R.B) tarafından katledilmiştir.

*Van Cezaevlerinde bulunan 134 tutsak, “Yer yok” gerekçesiyle farklı il ve cezaevlerine sürgün edilmiştir.

*Wan’da DBP’li Rêya Armûşê (İpekyolu), Erdiş (Erciş), Artemêtan (Edremit), Qelqeli (Özalp) Belediye Eşbaşkanlarının yerine kayyım atanmıştır. Qelqeli Belediye Eşbaşkanı Şerefettin Özalp, evine yapılan baskın sonucu gözaltına alınmıştır.

*Wan’ın Serav (Saray) ilçesine bağlı Kurcen köyünde yaşayan, kemoterapi tedavisi gören kanser hastası Ersin Akatay, Van Havaalanı’nda gözaltına alındı.

* Gülen cemaati ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle 693 memur görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

*Eğitim-Sen üyesi 733 öğretmen sendika kararı nedeniyle birgün derse girmedikleri için haklarında soruşturma açılmış, örgüte yardım ettikleri gerekçesiyle de görevden uzaklaştırılmıştır.

*1’i çizgi film kanalı olmak üzere 10 TV kanalının yayını kesilmiştir.

*Derneğimize yapılan başvurularda, yerel ve ulusal basından edindiğimiz bilgilere göre toplamda 5 bin 36 hak ihlali tespit edilmiştir.

Melet son olarak, insan hakları savunucuları olarak, can kayıplarının daha fazla artmaması için silahların derhal susturulması gerektiğini söyledi.