Home , Haberler , İdris Baluken tahliye edildi

İdris Baluken tahliye edildi

Dün çıkarıldığı mahkemede HDP Amed Milletvekili İdris Baluken için tahliye kararı verildi.

HDP Amed Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken hakkında, DTK toplantılarında yaptığı konuşma ve katıldığı etkinlikler gerekçe gösterilerek “Ağırlaştırılmış müebbet” ve 18 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında tahliye kararı çıktı. Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı bazı HDP milletvekilleri de takip ederken Baluken, duruşmaya hapishaneden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katılarak savunma yaptı. Mahkeme heyeti, Baluken’in adli kontrol uygulaması ile tahliyesine karar verdi.

Mahkeme tahliye kararına, Baluken’in karartılacak delil olmaması, milletvekili olması ve Anayasa Mahkemesi’nin daha önce tutuklu vekillere ilişkin kararını gerekçe gösterdi.

Baluken, Kocaeli F Tipi Hapishane’sinden tahliye edildi. Baluken’i hapishane önünde HDP’li milletvekilleri ve partililer karşıladı. Yaptığı ilk açıklamada: “Orta çağ koşullarının dayatıldığı tecrit koşulları altındaydık. Tecrit bir insanlık suçudur, işkence yöntemidir. Benim dışarı çıkmam değil, Selahattin Demirtaş’ın içeride olması haberdir. Bir genel merkez binasından daha fazla siyasetçimiz şu anda bu cezaevinde bulunuyorsa bu Türkiye demokrasisi açısından hangi noktada olduğumuzu gösteriyor.“ dedi.