Anasayfa , Avrupa , Hollanda’da Kadınlar Kadına Yönelik Şiddete Karşı Çıktı

Hollanda’da Kadınlar Kadına Yönelik Şiddete Karşı Çıktı

HOLLANDA | 04 – 12 – 2010 | ATİK-Yeni Kadın, SKB Hollanda, Alevi Kadın Komisyonu bir araya gelerek 27 Kasım 2010 Cumartesi günü Rijmond Alevi Kültürmerkezi’nde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bir penel düzenlediler. Açılış konuşması ve bir dakikalık saygı duruşundan sonra panelistlere söz verildi.

ATİK-Yeni Kadın adına katılan panelist 25 Kasım tarihçesini anlatarak; “şiddet egemenlerin kendi düzenlerini sürdürmek için baş vurdukları araçlardan biridir ve şiddet toplumun en ‘zayıf halkası’ olarak görülen kadınlar üzerinde etkisini sürdürmeye devam edecektir” dedi. Töre cinayetlerine değinen panelist; “töre cinayetleri magazinel bir şekilde ele alınarak sadece Kürt bölgelerinde olan bir olaymış ve o bölge halkına özgü bir sorunmuş gibi gösterilmesini biz kabul etmiyoruz. Bu bir sistem sorunudur ve o bölgelerde yaşanan da devlet politikası sonucudur” vurgusunu yaptı. Mücadele çağrısı yapan panelist konuşmasını:  “kadınlara yönelik şiddeti önlemek hepimizin görevidir. Kadına yönelik Şiddet bir insanlık suçudur. Kadına yönelik her türlü şiddete karşı her yerde haykırmak bizlerin görevidir ve bu nedenle her yerde mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde noktaladı.

SKB Hollanda adına sözü alan panelist ise, savaş, kadın ve militarizmi anlattı. Konuşmasında; kadın üzerindeki şiddetin boyutlarının farklılaşarak devam ettiğine dikkati çekerek şöyle devam etti; “askerlere tecavüz edilerek kimliği parçalanmaya çalışılıyor nedeni ise kadınlaştırmak çünkü ‘kadınlara tecavüz edilir’ o nedenle küçümseme aracı olarak kullanılır” dedi.

Panlede son konuşmacı olan psikolog Işık İşcanlı, şiddetin tarihinin insanlığın tarihiyle başladığını söyleyerek; “bizlerin burada karşınızda olmamızda aslında bir şiddet biçimidir” diyerek katılımcıları çember oluşturmaya davet etti. Oluşturulan çemberle karşılıklı şiddete ilişkin seans yapıldı. 14:30’da başlayan ve 30 kişinin katıldığı penel 17:30’da sona erdi.

Ayrıca 25 Kasım Perşembe günü, SKB Hollanda, ATİK-Yeni Kadın ve Holanda Venezuella Dünya Kadın  Buluşması ile bir araya gelerek Hollanda’nın Rotterdam şehir merkezinde pankart açarak,  25 kasımı teşhir eden bildiri yoğun bir şeklide dağıtıldı. Ortak bildirinin yanı sıra ATİK-Yeni Kadın bildirisi de dağıtıldı.