Anasayfa , Haberler , Izmir'de Aleviler taleplerini açıkladı

Izmir'de Aleviler taleplerini açıkladı

İZMİR | 07 – 03 – 2011 | İzmir’de bir araya gelen onbinlerce Alevi, demokratik bir anayasa ve eşit yurttaşlık talep etti. Mitingde solda birlik çağrısı yapıldı.

Demokratik Anayasa ve Eşit Yurttaşlık Hakkı İçin Alevilerin İzmir buluşması 6 Mart’ta İzmir’de gerçekleşti. Yağmura rağmen yüz bine yakın Alevi, eşit yurttaşlık ve demokratik anayasa talebiyle Gündoğdu Meydanı’nda bir araya geldi.

Yürüyüş ve miting alanındaki pankartlarda zorunlu din dersinin kaldırılması ve Alevilerin eşit yurttaşlık talepleri öne çıkarken yürüyüş ve miting genelinde AKP karşıtı sloganlar yoğun olarak atıldı. Yürüyüşte Alevi köylerine cami yapılmasına ve AKP ile işbirliği içindeki Alevilere de tepki vardı. Mitingde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Madımak’ın müze yapılması, Alevi dergahlarının iade edilmesi, cemevlerinin ibadethane sayılması ve secim barajinin düsürülmesi talepleri de dile getirildi.

Mitingde Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSADK) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Selahattin Özel, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol ve KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar konuşma yaptı.

Konuşmaların bitiminden sonra miting Ferhat Tunç ve Arif Sağ’ın şarkılarıyla son buldu.