Home , Dünya , Hindistan’da üniversiteler ayakta

Hindistan’da üniversiteler ayakta

43839

Hindistan’da binlerce üniversite öğrencisi ve öğretim elemanı, gazeteci, öğrenci dernek başkanları, muhalefet partileri, Öğrenci Derneği Başkanı Kanhaiya Kumar’ın “isyana teşvik” iddiasıyla gözaltına alınmasını protesto etti.

Geçtiğimiz hafta polis, Jawarharlal Nehru Üniversitesine operasyon düzenleyerek, Kumar’ı, Hindistan aleyhinde slogan attığı gerekçesiyle tutuklamıştı. Kumar’ın bağımsızlık yanlısı, Keşmirli Muhammed Afzal Guru’ya destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alındığı da öne sürülmüştü. Hindistan İçişleri Bakanı Rajnath Singh, geçen hafta perşembe günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hindistan aleyhine slogan atarak milletin egemenlik ve birliğine zarar verenler hoş görülmeyecektir” ifadesini kullanmıştı.

Öğrenciler ve avukatlar Kumar’ın göz altına alınmasını protesto etmek için davanın görüldüğü adliyede kitlesel bir gösteri düzenledi. Duruşması sırasında İktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi destekçileri eyleme katılan öğrencilere ve avukatlara saldırdı. Polis saldırı sırasında, rağmen öğrencilere saldıran kişilere karşı herhangi bir önlem alınmadı. Pazartesi günü mahkemede Kumar’ın destekçilerine yönelik saldırıların gerçekleştiği sırada, protestocular arasında bulunan JNU Öğretim Üyesi Rohith Azad, ise olayları “Üniversiteye açıkça saldırı” olarak değerlendirdi.

ÖĞRETMENLER GREVE GİTTİ

Öğrencilerin eylemleri sürerken, Hindistan’ın önemli üniversitelerinden öğretim elemanları da Kumar’ın göz altına alınmasını protesto etmek için greve gitti. Öğrenciler de boykotlarının hafta sonuna kadar süreceğini söyledi.  Hindistan Öğrenci Derneği Üyesi Om Prasad AFP’ye yaptığı açıklamada “Öğretmenler bugün greve gitti. 500 öğretmen öğrencilerle dayanışma göstermek için pankartlarla üniversitenin idari binası yanında eylem” yaptı. Onlar derhal Kumar’ın serbest bırakılmasını istiyor” dedi.
Eylemlerin büyümesinin ardından Hindistan’daki muhalefet liderleri, üniversite kampüslerinde gelişen eylemleri görüşmek üzre, Başbakan Narendra Modi ile görüştü.
Parlamentonun İşleri Bakanı Venkaiah Naidu muhalefet milletvekilleri ile yapılan görüşme sonrasında, hükümetin, tüm protestocularla görüşmeye ve tüm önemli sorunları tartışmaya hazır olduğunu söyledi.