Anasayfa , Dünya , Hindistan: CPI (Maoist) Partisi İsyanı Büyüteceklerini İfade Etti

Hindistan: CPI (Maoist) Partisi İsyanı Büyüteceklerini İfade Etti

hindistanHindistan (19-11-2015) CPI (Maoist) partisi liderleri, Orissa-Chhattisgarh sınırı yakınlarındaki gizli bir kampta, Oriya Daily Dharitri muhabirlerine verdikleri röportajda ülke çapındaki akut kuraklık ile ilgili endişelerini dile getirdiler ve yönetimin köylülere yönelik haksız politikalarına karşı muhalefetlerini ve mücadelelerini yükselteceklerini ifade ettiler.

Yasaklı liderler ülkenin içinde bulunduğu tarımsal krize rağmen doğal kaynakların ahlaksızca kullanılmasına karşı itirazlarını dile getirdiler.

CPI (Maoist) Partisi Nuapada-Sonepur Bölge Komitesi sözcüsü Budhuram Paharia, ülkenin içinde bulunduğu kuraklık çiftçileri zora sokarken hükümetin madenleri yabancı şirketlere devretmekle meşgul olduğunu ifade etti.

Paharia kuraklıktan yabancı şirketleri ve iklim değişikliğini sorumlu tutarken 1943 ve 1999 yılları arasında 4 milyon insanın ülkede yaşanan kuraklık sebebiyle hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Merkezdeki BJP liderliğindeki NDA hükümetini eleştiren Maoist lider merkezi yönetimin büyüme ile ilgili yalan sözler verdiğini ve vermiş olduğu sözlere karşın madenleri ve mineral yataklarını yabancı firmalara devrettiğini sözlerine ekledi:

Hükümet sulama projeleri hazırlıyor ama aslında gerçekte yabancı firmalara su veriyor. Bu da sonuçta su kaynaklarının kirlenmesine ve iklim değişikliğine sebep oluyor. İklim değişikliği ise tarım sektöründe çok büyük bir olumsuz etkiye sahip.

Başbakan Narendra Modi’yi ‘Hindistan’da Üret’ kampanyası nedeniyle sert bir dille eleştiren Paharia sözlerine şöyle devam etti:

Başbakan ülkenin bu kampanya ile hızla yol aldığını söyleyip böbürlenirken aynı zamanda çiftçileri ülkenin bel kemiği olarak lanse ediyor. Ancak gerçekte başbakanın ‘Hindistan’da Üret’ kampanyası ‘Hindistan’dan Çal’ demek.

Paharia, etkin olan kuraklığın Orissa ve Chhattisgarh’ın birçok bölgesini kasıp kavurmakta olduğunu ifade ederken ne devletin, ne hükümetin ne de Merkez’in çiftçiler için bir kurtarma paketi çıkartmadıklarını ve şu ana kadar yapılanların da okyanusta bir damla gibi kaldığını sözlerine ekledi.

Maoist lider sözlerine şöyle devam etti:

Başbakan Hindistan’ı yağmalamakla meşgul. Böyle bir durumda çiftçilerin çıkarlarını koruması gereken siyasi partiler ise kendi politik kazançları ile ilgililer.

Paharia aşırı kuraklık yüzünden çiftçilerin intihar etmeye başladıklarını dile getirdi ve çiftçilere intihar yerine birleşik mücadele ile hükümetin çiftçi karşıtı politikalarına karşı direnişi yükseltme çağrısında bulundu.

Maoist lider çiftçilere mahsuldeki zarar için akre başına 40.000 Hindistan rupisi ödenmesini, varlıklarını kaybetmiş çiftçilere ise 500.000 Hindistan rupisi tutarında tazminat ve iş verilmesini, sulama tesislerinin oluşturulmasını, bedava tohum ve gübre sağlanmasını ve bütün yoksullar için karne çıkartılmasını talep etti. Ayrıca bütün siyasi partileri, görüşleri ne olursa olsun çiftçilerin davası için mücadele etmeye çağırdı.

Kaynak: http://www.orissapost.com/will-intensify-revolt-warns-maoist-leader/

http://isyandan.org/