Anasayfa , Avrupa , “Hiçbir şey ve hiç kimse unutulmadı – Ayağa kalk ve diren!”

“Hiçbir şey ve hiç kimse unutulmadı – Ayağa kalk ve diren!”

BERLİN | 12 – 01 – 2010 | Alman Proletaryasının Önderleri Karl Liebnecht ve Rosa Lüxsemburg katledilişlerinin 91.Yılında, önceki Pazar günü bir kez daha coşkuyla anıldı. Her yıl olduğu gibibu yılda, 21 Ocak 1924’de yaşamını yitiren enternasyonal proletaryanın büyük ustası V.I. Lenin de anıldı.

“Hiçbir şey ve hiç kimse unutulmadı – Ayağa kalk ve diren” sloganıyla düzenlenen anma töreninde, ekonomik krizin emekçilere etkileri, Afganistan’daki işgale Almanya’nın katılımı ve 28 yıldır ABD’de bir hücrede tutsak olan muhalif gazeteci Mumia Abu Jamal’le dayanışma gündeme getirildi.

Avrupa’dan ve Almanya’dan çok sayıda sol, demokratik ve anti-faşist örgütün kortejlerle yer aldığı anma törenine katılmak için ülkenin farklı yerlerinden gelen bazı otobüslerin yoğun kar yağışı nedeniyle Berlin’e zamanında ulaşamadığı bildirildi.

Alman Partilerinden en kitlesel katılımı MLPD (Almanya Marksist-Leninist Parti) sağlamıştı. Anıt mezara  sözde “Stalin Kurbanları” nı temsilen eklenen anıt MLPD”nin yaptığı mitingteki konuşmalar sırasında sert bir şekilde eleştirildi.

Yürüyüşe Türkiyeli devrimci örgütlerden TKP/ML, MLKP, TİKB, TKİP, MKP katılım sağladı.Yine Türkiyeli göçmen kurumlardan ATİF, ADHK ve Anadolu Federasyonu da yürüyüşte yerlerini aldılar.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından 1 Ocak 1919’da Almanya Komünist Partisi’nin (KPD) kurucuları arasında yer alan Liebknecht ve Luxemburg, iktidardaki sosyal demokrat hükümetin başkanı Friedrich Ebert’in emirleri doğrultusunda 15 Ocak 1919’da Berlin’de milis kuvvetleri tarafından katledilmişlerdi.