Anasayfa , Haberler , HDP, % 13.1 le, Barajı Yıktı….

HDP, % 13.1 le, Barajı Yıktı….

images-110% Seçim barajını yıkarak,AKP iktidarını gerileten ve Tayyip Erdoğanın başkanlık hevesine son veren seçim sonuçları Türkiye`de,Türkiye Kürdistanında ve Avrupa`da sevinçle karşılandı.

HDP kesin olmayan seçim sonuçlarına göre aldığı 5 milyon 900 bin oy ile yüzde 40’ı kadınlardan 79 milletvekili çıkardı.

HDP kesin olmayan seçim sonuçlarına göre Türkiye genelinde aldığı 5 milyon 900 bin civarı oy ile (yüzde 12,8) 79 milletvekili çıkardı.

Milletvekili listelerinin yüzde 50’sini kadınlardan oluşturan HDP, 32 kadını milletvekili olarak meclise taşıdı.

Demirtaş, “Bu saat itibarıyla Türkiye’de artık başkanlık tartışması, diktatörlük tartışması son bulmuştur” dedi. Demirtaş, HDP’nin artık gerçek bir Türkiye partisi olduğunu belirterek, “Seçimin en önemli sonuçlarından biri de Türkiye’nin doğusunda sıfırlanmıştır” ifadesini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte seçim sonuçlarına ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. İstanbul’da Cezayir Restoran’da basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, özetle şunları söyledi:

“Sesimizin ulaştığı herkesi canu gönülden selamlıyoruz. Eşitsiz, adil şartlarda geçmeyen bir seçim kampanyasını tamamladık. Bu kampanyanın demokratik, özgür bir ortamda gerçekleşmediğini ifade etmek istiyorum.Devletin bütün imkanlarına karşı, iktidar partisinin devletin bütün imkanlarını arkasına alarak bir kampanya, kampanya bir tarafa bir saldırıya karşı bizler Türkiye’nin ezilenleri, barıştan, demokrasiden,emekten yana olanlar olarak muazzam bir başarı elde ettik. Şimdiden bütün Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun diyorum.

Herkesin zaferidir

Bu seçimde özgürlükten, demokrasiden, barıştan yana olanlar kazanmış, baskı, otoriterlik, kibirli duruştan yana olanlar ve kendilerini Türkiye’nin tek sahibi gibi görenler, gerilemiş yenilmiştir. Kazananlar Türkiye’nin özgür yarınlarına sevdalı olanlar olmuştur. Bu zafer bütün inançların, Türkiye’de yaşayan herkesin, kim varsa inancıyla birlikte bu topraklarda yaşayanlarındır. Yine aynı zamanda bu zafer Türkiye’de işçilerin, işsizlerin, köylülerin, çiftçilerin, esnafların, yani solun ortak zaferidir. Türkiye’de çoğulcu, demokratik bir anayasa isteyenlerin ortak zaferidir. Demokratik ve barışçı çözüm isteyenlerindir. Bu ülkenin kadınlarının ortak zaferidir.

AKP Türkiye’nin doğusunda sıfırlanmıştır

Bizler seçim kampanyası boyunca, meydanlarda, alanlarda ne söylediyssek arkasındayız. Artık HDP gerçek bir Türkiye partisidir. Hep birlikte yaşamayı hak ediyoruz. Seçimin en önemli sonuçlarından biri de AKP bu kibirli tavrıyla ‘Kürt sorunu yoktur, çözüm masası yoktur’ diyerek Türkiye’nin doğusunda sıfırlanmıştır. Özellikle bu yönünü bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Bu seçim döneminde bize oy verenleri mahçup etmeyecek bir yol izleyeceğiz. Emaneten bize oy verenleri daha çok HDP’li yapmak için çok çalışacağız.

Bu saat itibarıyla Türkiye’de artık başkanlık tartışması, diktatörlük tartışması son bulmuştur. Türkiye uçurumun kenarından dönmüştür.

İçeriden veya dışarıdan koalisyon yapmayacağız

Bu muazzam zaferin ortaya çıkmasında milyonların emeği var. bir üst akıl değil, bir komplo aklı değil, komplo çirkef akıl değil, halkın ortak aklı var. HDP Türkiye’nin Türkiye halklarının aleyhine hiçbir programın içinde olmadığı gibi bu saatten sonra da olmayacaktır. Söz verdiğimiz gibi, içeriden veya dışarıdan koalisyon yapmayacağız.”

Demirtaş konuşmasında kendilerine destek veren parti ve siyasi çevrelere teşekkür ederek, kampanya sürecinde hayatını kaybeden HDP’lileri andı.

 

Demirtaş kampanyalarına katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Yüksekdağ: “Enkazını da hep birlikte toplayacağız”

Figen Yüksekdağ ise şunları söyledi:

“Hepinizi saygı ve sevgi ve çok büyük bir heyecanla selamlıyorum. Heyecanımız bu salona sığmıyor. Bütün Türkiye çok büyük bir heyecanla seçim sonuçlarını karşılıyor. Çok sevinçli bir buluşma, kucaklaşma. 2015 genel seçimleri, bütün Türkiye’ye HDP’nin seçim zaferiyle böyle bir kucaklaşmanın sevincini armağan etti. Sanıyorum ki en büyük kazanımımız budur. Birbirinden uzaklaştırılan Türkiye halkları, birbiriyle kucaklaşmanın zevkini ve başarısını yaşadı. 13 yıl boyunca kutuplaştırma ve bölme siyasetinin acı sonuçlarıyla yüzleştik.

Sanıyorum ki en büyük başarımız, bu kötülükleri, bu miadı olmuş siyaseti yenen iyilerin gücünün açığa çıkmasıdır. Büyük insanlığın gücünün ayağa kalkmasıdır. 13 yıl boyunca, sadece siyasi yaşamı tahrip etmedi, toplumsal insani yaşamımızda çok büyük tahribata yol açtı.

Yüzde 10luk seçim barajı bütün Türkiye halklarına dayatılan bir ayıp ve bir utanç vesikaydı. Tarihsel bir ipotekti. Türkiye halklarının seçme ve seçilme haklarının rehin alınmasıydı. Bizler haklarımızı rehin olmaktan kurtardık. Kendi özgürlüğümüzü kendimiz yarattık. Yüzde 10 seçim barajının aşılmış değil sadece, kuvvetle yıkılmış olması gibi bir sonuçla yüz yüzeyiz. Barajı hep beraber yıktık. Bugün sokaklardaki insanımızın tutkulu emeği ve kararlılığı yıktı.
Bu seçim sonuçlarından sonra emin olun ki, siyasi iktidarın ve mevcut egemen siyasi anlayışın yarattığı bütün yıkımın tahribatın enkazını da hep birlikte toplayacağız.

Ve Türkiye’de yüzde 10 barajının yıkılması, böyle büyük bir zaferle yıkılması, aynı zamanda topraklarımızda yeni demokrasi bilincinin geliştiğini de gösteriyor. Düne kadar yönetilenler, eskisi gibi yönetilmek istemiyor. Tek adam tek parti istemiyor, çoğul olmayı ve paylaşmayı istiyor. Çok büyük bir güçlü bir demokrasi bilinci yeşerdi. Bizim ağacımıza dallarımıza yeşilimize saldıran, onu karartmaya çalışan bütün merkezlere inat işte HDP’nin ağacı da büyük insanlığın kökleri de yine aynı Türkiye topraklarında kendisine bir yol buldu ve boy verdi.”

——————————————————————————————————————

 

HDP  RENKLERİ MECLİSE TAŞIDI

HDP oluşturduğu listesindeki bütün renkleri meclise taşıdı. Buna göre SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Yeşiller Sol Gelecek’ten Saruhan Oruç, Eski Müftü Nimetullah Erdoğmuş, PKK kurucularından Karadeniz’li Kemal Pir’in yeğeni Ziya Pir, Ezidi Feleknas Uca ve Ali Atalay, Ermeni aday Garo Paylan, Mihelmi aday Mehmet Ali Aslan, Arap Prof. Dr. Mithat Sancar, Süryani Erol Dora, Kürt ittifakından İmam Taşçıer ve Adem Özcaner, Alevi kurum temsilcilerinden Müslüm Doğan, Ali Kenanoğlu, Turgut Öker, Çilem Öz HDP listelerinden meclise taşınan isimler oldu.

TÜRBANLI ADAYLAR MECLİSTE

Ayrıca İslami kimliği ile bilinen MAZLUMDER eski Başkanı Ayhan Bilgen, türbanlı Hüda Kaya ve Seher Akçınar Bayar meclise taşınan isimler oldu. Ayrıca AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve Antep eski belediye başkanı CHP’li Celal Doğan da HDP ile meclise taşınan isimler oldu.

HDP 4 İLDE FUL ÇEKTİ

Ayrıca HDP, Ağrı’da 4-0, Şırnak’ta 4-0 Hakkari 3-0, Dersim 2-0 çekerek diğer partilere fark attı. HDP Diyarbakır’da 10-1 yaparak oylarını çok büyük oranda arttırdı.

İstanbul’da 11 milletvekili çıkaran HDP, İstanbul’daki büyük potansiyelini göstermiş oldu.

HDP’nin çıkardığı milletvekili listesi şöyle:

Adana Rıdvan Turan, Meral Danış Beştaş Ağrı Leyla Zana, Bedran Öztürk, Dirayet Taşdemir, M. Emin İlhan Ankara Sırrı Süreya Önder Antalya Saruhan Oruç Adıyaman Behçet Yıldırım Bingöl Hişyar Özsoy Bitlis Mizgin Irgat, Mahmut Celadet Gaydalı Bursa Asiye Kolçak Diyarbakır İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Nimetullah Erdoğmuş, Feleknas Uca, Altan Tan, Çağlar Demirel, Ziya Pir, İmam Taşçıer, Sibel Yiğitalp, Edip Berk Erzurum Seher Akçınar Bayar Antep Celal Doğan, Mahmut Toğrul Hakkari Selma Irmak, Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan Mersin Dengir Mir Mehmet Fırat ve Çilem Öz İstanbul Pervin Buldan, Garo Paylan, Levent Tüzel, Ali Kenanoğlu, Beyza Üstün, Turgut Öker, Filiz Kerestecioğlu, Sezai Temeli, Selahattin Demirtaş, Hüda Kaya, Erdal Ataş İzmir Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan Kars Ayhan Bilgen, Şafak Özanlı Mardin Mithat Sancar, Gülser Yıldırım, Erol Dora, Mehmet Ali Aslan, Enise Güneyli Muş Burcu Çelik, Ahmet Yıldırım Siirt Kadri Yıldırım, Hatice Seviptekin Dersim Alican Önlü, Edibe Şahin Urfa Osman Baydemir, Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Leyla Güven, Ziya Çalışkan Van Figen Yükdağ, Lezgin Botan, Yurdusev Özsökmenler, Adem Özcaner, Tuğba Hazer, Selami Özyaşar, Remziye Özgökçe Batman Ali Atalan, Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran Şırnak Faysal Sarıyıldız, Leyla Birlik, Ferhat Encü, Aycan İrmez Ardahan Taşkın Aktaş Iğdır Mehmet Emin Adıyaman

Demokrat Haber