Home , ATİF , Hannover’de Soykırımın 100. Yıl Paneli

Hannover’de Soykırımın 100. Yıl Paneli

Soykırımın 100. yılında dün katledilenleri anmak ve olası yeni katliamların gerçekleştirilmesinin engellenmesi çabasına bir nebze de olsa katkı sunabilmek amacıyla, Hannover’de ATİK e bağlı KGF derneğimizce, HDP PM üyesi Ermeni kökenli siyasetci, Nıvart Bakırcıoğlu, gene Ermeni kökenli gazeteci yazar Hayko Bağdat ve tüm ezilenlerin etkinliklerinde hep yanıbaşımızda olan müzisyen Leman Stehn‘in katılımıyla bir panel düzenlendi. 150 kişilik salonun hemen hemen dolduğu etkinlikte dinleyicilerin duyarlılığı ve dikkati oldukça iyiydi.

Alman emperyalistlerinin TC ye hizmet  amaçlı gerçekleştirdiği tutuklama ve gözdağı saldırılarına verilecek en iyi cevabın faaliyetlerimize ara vermeden devam etmek olduğu bilinciyle gerçekleşen etkinliğe sunumu yapan arkadaşın tutuklanan arkadaşlarla dayanışma çağrısının ertesinde, soykırıma karşı tavır alma da detaylı ve derinlikli bilgi edinmenin önemine yaptığı vurguyu, Ermeni soykırımı şahsında tüm soykırım kurbanları adına çağırdığı saygı duruşu takip etti.

ROTE HILFE temsilcisinin yaptığı kısa dayanışma konuşmasının ardından, ATİK tarafından hazırlanan slayt gösterisi ve ardından Nıvart Bakırcıoğlunun hazırladığı, Soykırım mağduru Bakırcıoğlu ailesinin tarihine yönelik kısa film, ilgi ve hüznü çoğalttı. Leman Stehn‘in seslendirdiği parçanın ardından Nıvart bir Ermeni ailenin yaşadıkları üzerinde tarihsel resmi gözlerimizin önüne serdi. Peşinden güzel sesi ve soykırım karşıtı söylemleriyle sahne alan Leman‘ın ardından söz alan Hayko Bağdat sözlerine bir soykırım paneli ne kadar eğlenceli olabilirse o kadar eğlenceli bir sunum yapmak istediğini, dinleyicilerin hüznunü dağıtmak istediğini söyleyerek başladı.
Özetle travmanın sadece kurbanlarda değil soykırımı gerçekleştirenler ve sessiz kalıp seyredenlerde de görülmesi gerektiğini vurgulayarak, devletlerin kabulünden ziyade bu yüzleşmenin halklar nezdinde gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Gene müzik eşliğinde verilen aranın ardından soru – cevaplar ve dinleyici yorumları ile devam eden panel, sunucu arkadaşın tutuklu ATİK üye ve yöneticileriyle dayanışma amacı ile 25 Nisan daki Frankfurt yürüyüşüne çağrısı ile sonlandırılırken son sözü; BİRLİK –MÜCADELE –ZAFER; YAŞASIN ATİK YDG-YENİ KADIN, sloganlarını haykıran YDG liler söyledi.