Home , Avrupa , Hamburg’da 1 Eylül Dünya Barış Günü

Hamburg’da 1 Eylül Dünya Barış Günü

HAMBURG|03.09.2023| 1 Eylül Dünya Barış Günü (Antikriegstag), egemenler arası G7- BRICS kutuplaşmasının keskinleştiği, Üçüncü Dünya Savaşı’nın gölgesinde yapıldı. Hamburger Forum’un düzenlediği eyleme çeşitli demokratik kitle örgütleri katıldı.

Kürsüden yapılan konuşmalarda en dikkat çeken haber ise, Hamburg Anayasa Mahkemesinin aldığı karardı. Hamburg Limanından Ukrayna’ya silah gönderilmemesi için Hamburg Halk İnsiyatifi tarafından Referandum yapılmış ve 60 bin 400 imza toplanmıştı. Toplanan bu imzalar Hamburg Senatosu’na sunulmuştu. İmzaları dikkate alan Hamburg Anayasa Mahkemesi Hamburg Limanından Ukrayna’ya Silah sevkiyatını durdurdu. Hamburg Limanında yıllardır çeşitli sivil toplum örgütlerinden oluşan “Silah Sevkiyatına karşı Halk İnisiyatif’i” düzenli olarak eylemlerine devam ediyordu. Karar 1 Eylül Savaş Karşıtı Gün’de (Antikriegstag) açıklandı.

Hamburg Gar’ından başlayan yürüyüş DGB(Alman Sendikalar Birliği) binasının önünde sonlandırıldı. Eylemde ATİK’in bildirisi yaygın şekilde dağıtıldı. Sendikaların katılımının yok denecek kadar az olması düşündürücüydü. DGB kendi binası önünde bir Miting düzenledi ve sabah saatlerinde İkinci Dünya savaşında “Operation Gomorrha” adıyla 1943 yılında Hamburg’a düzenlenen hava saldırılarında ölenlerin anısına Ohlsdorf’da dikilen anıta çelenk bıraktı. Eylemde Ukrayna’yı destekleyenler ve Dombas bölgesinden katılan Ruslar arasında gergin tartışmalar yaşandı. Eylemde sık sık savaş karşıtı sloganlar atıldı. “Savaşa karşı omuz omuza el ele” sloganı herkes tarafından yüksek sesle haykırıldı ve emperyalist savaşlara karşı sınıf dayanışmasının önemi vurgulandı. G7 ve BRICS ülkelerinin emperyalist yüzü dövizlerle sloganlarla Hamburg Halkına teşhir edildi.