Home , Avrupa , Haluk Gerger:Türkiye'nin B planı var

Haluk Gerger:Türkiye'nin B planı var

8517425d00802de18cc643e4c07f62d0_IMG_0103DORTMUND | 27-01-2013 | KURD-AKAD’ın düzenlediği “Ortadoğu Yeniden Şekillenirken Suriye’de Kürt İsyanı“ isimli konferans, dün akşam Batı Kürdistan’ın geleceğine ilişkin yapılan sunum ve tartışmalarla sona erdi. Konferansta konuşan Dr. Haluk Gerger, Kürdistan’ın her parçasındaki Kürt sorunun aynı zamanda Türkiye’nin iç sorunu olduğunu belirterek „Ankara’nın B planı var“ dedi.

Kürt Akademisyenler Ağı (KURD-AKAD)  Almanya’nın Dortmund kentinde düzenlendiği „Ortadoğu Yeniden Şekillenirken Suriye’de Kürt İsyanı“ konferansın ikinci ve üçüncü oturumlarında Batı Kürdistan’ın tarihi ve geleceği masaya yatırıldı. İkinci oturumda söz alan tarihçi Dr. Gundi Dilberz, Batı Kürdistan’da okuduğu okul ile köyünün yıkıldığını söyledi.

Suriye rejiminin Kürt inkar politikasını ayrıntılarıyla anlatan Dr. Dilberz tarih boyunca Batı Kürdistan’ın yer altı kaynaklarının Şam yönetimi için çok önemli olduğunu belirtti. Ancak bu zenginliğin aksine şu anda Batı Kürdistan halkının açlıkla karşı karşıya olduğunu ifade eden Dr. Dilberz, Suriye’de yaşayan bütün halkların acilen yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu sorunun çözülmeyeceğini belirten Batı Kürdistanlı tarihçi Dr. Dilberz „Esat tahtını bırakmamak için elinden geleni yapacak, bunun için bütün gücünü kullanacak. Savaşın daha da şiddetlenmesi an meselesi, bu konuda umutsuzum“ diye konuştu.

‚HAYAT KÜRTLERE KARŞI BU KEZ CİMRİ DAVRANMADI‘

Daha sonra söz alan Dr. Haluk Gerger ise Türkiye merkezli bölge politikalarına değindi. Türkiye’nin batının tetikçisi olduğunu söyleyen Dr. Gerger, Ankara yönetiminin Irak’tan dersler aldığını belirterek şöyle konuştu: „Zaten kendileri de söylüyor; ‚Biz Irak’ta olmadık, ama Suriye’de olacağız‘. Türkiye’nin yaptığı ise insancıl emperyalizm. Yani insani nedenleri öne sürerek bölgeye müdahale etmek istiyor.“

Kürdistan’ın bütün parçasındaki Kürt sorunun aynı zamanda Türkiye’nin de iç meselesi olduğuna dikkat çeken Dr. Gerger „Eski statünün sürmesi amaçlanıyor. Ancak hayat bu kez Kürtlere karşı cimri davranmadı. Umut kadar felaket de Kürtleri bekliyor. Türkiye’nin bir B planı var. Ankara şimdi Güney Kürdistan’ı Batı Kürdistan’dan ayırmak istiyor. Güney bir temeldir, batı ise bu kazanımın çimento ve demiridir“ dedi.

‚BÖLGEDE PROJE SAVAŞI VAR‘

Konferansın son bölümünde ise PYD Avrupa temsilcisi Hassan Mohamed söz aldı. Arap baharının halkların baharına dönüşmesi gerektiğini belirten Mohamed „Şu anda bölgede yaşanan aslında bir proje savaşıdır. Yeni Ortadoğu’nun İslam eksenli olması hedefleniyor. Bunun öncülüğünü ise Erdoğan yapıyor. Artık bölgede göstermelik değişimler yetmeyecek. Köklü bir değişimin zamanı gelmiştir. Deyim yerindeyse dışarıdan biçilen elbise bölge uymaz“ dedi.

Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ve Kürtlerin Kamuoyu Çalışmaları Merkezi (Civaka Azad) destek verdiği konferans dinleyicilerin soruları ve kısa yapılan tartışmayla dün akşam saatlerinde sona erdi.(anf)