Anasayfa , Dünya , Endonezya’da binlerce işçi sokağa çıktı!

Endonezya’da binlerce işçi sokağa çıktı!

endonezya-isciler-sokakta-AAEndonezya’da binlerce işçi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüyerek düşük ücretleri protesto ederek güvenceli iş talep etti.

Endonezya’da ülkedeki üç büyük sendika konfederasyonunun çağrısıyla başkent Cakarta’da bir araya gelen işçiler, kölece ücretleri protesto ederek güvenceli iş istedi. Cakarta’nın merkezinde bulunan Bunderan Hi meydanında bir araya gelen işçiler, sloganlar eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüdü. Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’yu teşhir den sloganlar atan işçilere zaman zaman polis saldırıları oldu ve arbedeler yaşandı. Polis, sarayın çevresini abluka altına aldı.

İşçiler, dış kaynak kullanımını ve düşük ücretleri protesto ederken, kendilerine sosyal güvenlik hakkı sağlanmadığı ve kadro verilmediğini belirtti.

 

“Hükümet bizi görmezden geldiği sürece protestolarımız daha da büyüyecek”

Endonezya Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Said İkbal, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin aylardır protesto düzenlediğini, ancak hükümetin konuyla ilgili hiçbir şey yapmadığını belirtti. İşçilerin sadece haklarını istediğini vurgulayan İkbal, Endonezya’da ekonomik ilerlemenin yavaşlamasının, sözleşmeli olarak çalışan işçilerin sonu olabileceğini dile getirdi.

Bunun için kadrolaşma sistemi ve garanti istediklerini bildiren İkbal, “Hükümet bizi görmezden geldiği sürece protestolarımız daha da büyüyerek devam edecek” dedi.

Asgari ücret sorununun sadece işçilerin değil, diğer maaşların belirleyici unsuru olması sebebiyle tüm yoksul halkın ve tüm emekçilerin sorunu olduğuna dikkat çeken İkbal, asgari ücret mücadelesinin işçi sınıfının gelecek mücadelesi olduğunu vurguladı.