Anasayfa , Avrupa , Halim Dener anılıyor

Halim Dener anılıyor

HANNOVER|29.06.2017|Almanya’nın Hannover kentinde 30 Haziran 1994’te Alman polisi tarafından katledilen Kürdistanlı Halim Dener için Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) tarafından yarın saat 17.00’de Steintor Meydanı’nda yapılacak anma için katılım çağrısı yapıldı.

NAV-DEM açıklamasında, Almanya’nın Hannover kentinde yaşayan Halim Dener, 30 Haziran 1994 tarihinde Hannover’de ERNK’ye ait bir Afişi duvara astığı sırada, Alman polisleri tarafından uyarılmadan arkadan silahla ateş edilerek katledildiği vurgulanarak, “Halim Dener’i katleden polisler hakkında herhangi bir işlem yapılmadı ve halen de yargılanmadı“ denildi.

NAV-DEM açıklamasının devamında şu çağrıya yer verildi: “Bu vesileyle Kürt halkına dayatılan yasaklı zihniyete karşı duran sosyalist, demokrat kesimleri ve tüm halkımızı, 30 Haziran 1994 tarihinde Halim Dener’in katledildiği Hannover’in Steintor meydanında, Alman dostlarımız tarafından düzenlenen mitinge katılmaya çağırıyoruz.”

Ne olmuştu? 

Bingöl/Genç nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki Halim Dener 30 Haziran 1994’te Hannover’de ERNK’nin logosunun üzerinde bulunduğu bir afiş astığı sırada Alman özel polis biriminde görevli Klaus. T isimli bir polis tarafından kısa mesafeden ateş edilerek öldürülmüş ve polis memuru aleyhine açılan dava mahkemede beraatle sonuçlanmıştı.

Daha sonra Klaus’un yakın bir arkadaşının damadı olduğunu söyleyen Hessen Eyaleti eski savcısı Hans Christoph Schaefer ise Klaus’un rahat etmesi için Frankfurt’a getirdiklerini ve onu kolladığını şöyle anlatmıştı: “Onu rahat etmesi için Hannover’den Frankfurt’a getirdik, benim için eski karıştığı olay bitmişti. Zaten ona hiç bu olayı sormadım.”

(Yeni Ögür Politika)