Anasayfa , Avrupa , ETA: Özgürlük Yoksa Barış Da Yok

ETA: Özgürlük Yoksa Barış Da Yok

BASK ÜLKESİ | 24 – 03 – 2010 | Bağımsızlık için mücadele veren ETA, Bask ülkesinin bağımsızlığı için inatla mücadele etmekte kararlı olduğunu bir kez daha yineledi. ETA “Özgürlüğe kavuşmadan durmayacağız” dedi İspanya’da Bask halkının bağımsızlığı için mücadele veren ETA, Batasuna lideri Arnaldo Otegi’nin “ETA’nın iki seçeneği var, ya sürece katılır yahut intihar eder” açıklamasına cevap verdi.

ETA, ‘Gara’ gazetesinde yayınlanan açıklamasında, ‘siyasi değişime açık olduğu’ mesajını verirken, hiç bir şekilde bağımsızlık düşünden vazgeçmeyeceğini de tekrarladı. Açıklamada ayrıca “ETA siyasi değişiklik yolunda sorumlu olduğu alanda gerekli adımları atmaya hazır olduğunu bildirir” de denildi.

Şubat ayında Batasuna liderlerinden Rufi Etxeberria, silahların bırakılması ile barış sürecinin yol almasını tartıştıklarını açıklamıştı.

Etxebberia bir süreden beri tartışma yürüttüklerini belirterek, “Bu süreç şiddet dışı olmalıdır, başka bir değişle ETA’nın silahlı faaliyetleri olmamalı” demişti. Yeni bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Etxebberia, “Bunu destekleyen siyasal ve sosyal grupların birlikte yeni bir yol belirlemesi hayati önemdedir. Bu olmaksızın, İspanya devleti davranışını değiştirmeyecektir” açıklamasını yapmıştı.

ETA, 2005’te ateşkes ilan edip İspanya hükümetiyle barış görüşmelerine başlasa da, barış görüşmeleri, 2006’da kesintiye uğradı. İspanya bu tarihten itibaren bağımsızlık yanlısı Basklı örgütlere karşı yoğun baskı uygulayarak, birçok parti ve derneği kapattı, yüzlerce kişiyi tutukladı. ETA ise ocaktan bu yana yayınladığı bildirilerde yeni bir dönem başlattığını duyurmuş ve demokratik sürece ateşkesle ulaşılmayacağını ilan etmişti.(Birgün)