Home , Avrupa , Göçmen gemisi battı: En az 133 ölü

Göçmen gemisi battı: En az 133 ölü

göcmen gemisiLAMBEDUSA |03-10-2013 |İtalya’nın güneyindeki Lampedusa Adası yakınında yüzlerce Tunus`lu ve Somali`li  göçmeni taşıyan bir geminin batması sonucu en az 133 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce göçmen de kayboldu.

Ansa haber ajansına konuşan Lampedusa kadın Belediye Başkanı Giusi Nicolini, ağlayarak „Bu korkunç bir şey, korkunç. Sürekli cenazeler taşınıyor“ dedi. Nicolini, bunlar arasında kadın ve çocukların olduğunu belirtirken, Vatikan’da Papa François „utanç verici“ dedi. Sahil güvenliğin verdiği geçici bilançoya göre şu ana kadar 92 cenaze denizden çıkarıldı.

Gemide 400 ile 500 arasında göçmenin bulunduğu belirtiliyor. Yerel saatle 11.30 sıralarında 151 göçmen canlı olarak İtalya sahil güvenliği ve balıkçı tekneleri tarafından kurtarılmıştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı giderek artıyor. Lampedusa Favarolo rıhtımına getirilen cenazelerin buradan da havaalanı hangarına taşınacağı bildirildi.

Denizdeki aramalar Sicilya’nın güneyindeki Lampedusa Adası’nın yakınında bulunan Tavşan Adaları civarında sürüyor.  Soruşturmacılara göre, gemi yolcuları ticari gemiler tarafından görülmek için battaniyeleri ateşe verdi. Mazot nedeniyle geminin alevler içinde kaldığı ve battığı bilgisi verildi.

Ansa ajansına göre, kurtarılanlar arasında bulunan bir Tunuslu, hayatta kalan diğerleri tarafından „tacir“ olarak gösterildikten sonra polis Tunuslu genci gözaltına aldı.

Soruşturmacılar geminin Libya’da yola çıktığını söylerken, gemi içerisindekilerin çoğunluğunun Somalili olduğu belirtildi.

Pazartesi günü çoğunluğu Eritreli olan 13 göçmen Sicilya’nın güney doğusundaki Ragusa Adası’na ulaşmaya çalışırken boğularak hayatını kaybetti. Bunların 200 kişiyi taşıyan gemiden atladıktan veya tacirler tarafından atıldıktan sonra boğulduğu belirtiliyor.

Başta Sicilya kıyıları olmak üzere İtalya’ya yılın başından bu yana 22 bini aşkın göçmen ulaştı.  Bu da geçen yılın tümüne kıyasla üç kat daha fazla göçmenin İtalya’ya ulaştığı anlamına geliyor.