Home , ATİK , Uluslararası Konferans Başladı!

Uluslararası Konferans Başladı!

DSC_0131|20 – 02 – 2016| ATİK Yöneticilerinin tutuklanmasının birinci yıl dönümü gelirken olayın uluslararı arka planına da değinen, ilericilere yönelik saldırı, saldırı yasaları ve meşru mücadeleyi konu alan ATİK Tutsak Kampanyası çerçevesinde örgütlenen Uluslararası Konferans bugün saat 9:00’da başladı.
Sempozyumun düzenleyen kurumların tanıtımıyla başlayan sempozyum, Türkçe, Almanca ve Ingilizce olarak senkronize tercümelerle sunulmakta. Program akışının ilk başta sunulduğu sempozyum; şu anda IAPL başkanı Prof. Dr. Julio da Silveria MOREIRA`nın konuşmasıyla devam ediyor….
“Latin Amerika`da Direnis Hakki ve Hukuk” başlığı altındaki sunumunu gerçekleştiriyor.
Nürnberg`de düzenlenen “Uluslararasi Sempozyum” da, Halkların Uluslararası Avukatları Birliği (IAPL) başkanı, Prof.Dr. Julio da Silveria MOREIRA`nın sunumundan sonra, birinci forum gerçekleştirilecek. Katılımcılardan araştırmacı-yazar Haluk GERGER`in de katılımcı olarak deklere edildiği, ancak yaşadığı rahatsızlıktan dolayı maalesef katılım sağlayamadığı etkinliğe, Hessen Rosa Lüksemburg Vakfı müdürü Murat ÇAKIR moderatörlüğünde gerçekleşecek olan foruma, Avukat ve İnsan Hakları savunucuları Av. Ercan Kanar ve Av. Eren KESKIN konuşmacı olarak katılmaktadır.
Av. Ercan KANAR; AKP sürecinde Orta-Doğu, Kürdistan ve Türkiye`de politik gelişmeler, Türkiye`de yurtseverlere ve sosyalistlere karşı siyasi iktidar hukuku ve infaz uygulamaları başlıkları altında sunumunu gerçekleştirecek.
Av. Eren KESKIN ise; geçmişten günümüze Türkiye`de insan haklari ihlalleri başlığı altında sunumunu gerçekleştirecek.
Açılım Hukuk Bürosu`ndan Av. Kemal TORAMAN ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu`ndan Av. Özlem Gümüştaş  da konusmacı olarak katılım sağlıyacaklar.

Avukat Kanar, özellikle Türkiye’de şu anda dost denen kavramın olmadığına vurgu yaparak, uygulanan „düşman yaratma“ politikasının geçmişini ve bugün hukukta bunun nasıl vukuu bulduğunu anlattı. Özellikle „gizli tanık“, „uzaktan mahkeme“ gibi uygulamaların bugün hukuksuzluğu arttırdığını belirten Kanar, ayrıca hukukta artık resmen „düşman“ kavramı olduğunu ve bu düşmanın da sanık sandalyesinde oturanların olduğunu, bundan kaynaklı da Türkiye’de bugün muhalif yapıdaki „sanık“ olanların hepsinin itiraz ve yeniden yargılama haklarının gasp edildiğini söyledi.

Devam eden sunumda sözü alan Keskin; devletin bugün uyguladığı katliamlarda özellikle bir „meşrulaştırma“ eğilimi geliştirdiğini, savaşı ve uyguladığı zulmü özelde de kadın vücudunda da simgeleştirdiğini belirtti. Ayrıca bugün yargıda avukatların „sanık“ olarak görüldüğünü belirten Keskin, geçmişte avukatların en azından biraz güvende olduğunu söylerken bugün ise avukatların doğrudan hedef alındığını söyledi.

ATİK`in katkılarıyla düzenlenen Sempozyum, verilen aranın ardından, ikinci bölümüyle devam ediyor.
İkinci bölüm, avukat Britta EDER moderatörlüğünde, aşağıdaki konu başlıkları altında, Alman avukatların sunumlarıyla gerçekleşmektedir.
Avukat Frank JASENSKİ- Gelsenkirchen : ATİK Aktivistlerine yönelik yargılamanın siyasal ve hukuksal analizi,
Dr. Peer STOLLE; Araştırmacı Avukat-Berlin: Almanya ve Avrupa`da “anti-terör” yasaları üzerinden demokrasi aşınması (özellikle yasama, yürütme ve yargı üzerinden),
Stephan KUHN, Müslüm ELMA`nın avukatı-Frankfurt/Main: Alman Ceza Hukuku 129a ve 129b maddelerine bağlı verilen yargı kararlarının ve siyasal takibatların eleştirel analizi.