Home , Avrupa , “Genelde uyumlu olsak da o gün rahatsız edeceğiz”

“Genelde uyumlu olsak da o gün rahatsız edeceğiz”

İSVİÇRE|05.02.2019|İsviçre’de kadınlar 14 Haziran Cuma günü büyük bir genel greve hazırlanıyor. Grevin yanı sıra Zürih şehrinde merkezi kitlesel bir eylem hazırlıkları da devam ediyor.

Bern, Basel ve Zürih şehirlerinde kadın örgütlerinin katılımları ile kurulan komiteler toplantılarına devam ediyor. Türkiye’li ve Kürdistan’lı kadın örgütlerinin de katılım sağladığı toplantıların yanı sıra çalışma grupları oluşturularak en geniş kitleye ulaşılmaya çalışılıyor.

Çeşitli çalışmaların planlandığı eylemliklerden bir tanesi 29 Ocak Salı günü göçmen kadınların katılımı ile „Arbeitsgruppe“ adı ile gerçekleşti.

Grev ve eylemliklerin çağrılarının olduğu materyal hazırlıklarının yanı sıra teknik çalışmaların planlandığı toplantılar her ay düzenli toplantılarla devam ediyor. Yeni Kadın`ın da dahil olduğu toplantılar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 14 Haziran Kadın Grevi ekseninde tüm hızı ile devam ediyor.

Tarihin tekerrürü 14 Haziran Grevi

İsviçre`de kadın erkek eşitsizliği’ni protesto etmek için düzenlenen ilk kadın grevi 14 Haziran 1991’de gerçekleşmişti ve 500 bini aşkın kadın greve katılmıştı. 1991 yılının 14 Haziran günü İsviçre sokakları, eylemin renkleri olan leylak ve fusya renkleriyle kaplanmıştı.

Grevi hazırlayan nedenler arasında Federal Anayasa’nın 4. maddesine yeni bir paragraf eklenmesi ve o eklenen maddenin sadece kadınları emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi yeni yükümlülüklere boyun eğdirmek için çıkartıldığı düşünülüyordu. İsviçre ekonomisinde önemli bir yerde duran saat üretiminde işçilerin yüzde 46’sı ayda 3,500 franktan az kazanıyor ve bunların yüzde 93’u kadındı. Ve ücretler arasındaki eşitsizlikleri değiştiren somut hiçbir gelişme yapılmadığı için tüm engellemelere rağmen grevin örgütlenmesi yeterli nedenlerdi ve 28 yıl önce 14 Haziran günü büyük bir grev örgütlendi. Yaklaşık 500 bin kadın birkaç saatliğine iş bırakarak eyleme katıldı. Sokak isimlerini kadın isimleriyle değiştirdiler ve seslerini duyurdular: “Genelde uyumlu olsak da bugün rahatsız edeceğiz” cümlesi ile kadınlar grev kadar hafızalara kazınan bir sözü de tarihe yazdırdı.