Anasayfa , Haberler , 17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen ders çıkarılmadı…

17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen ders çıkarılmadı…

17-agustos-depremi-640x3601999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02’de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.

17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi’nde, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü.

Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölüm, ağır-hafif 100.000’e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz bırakmıştır. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir.

Bu nedenle Türkiye’nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye’nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi’nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiştir.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, 17 binden fazla insanın hayatına mal olan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17’nci yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İMO ayrıca Depreme Duyarlılık Sergisi’nin de açılışını gerçekleştirdi. İMO Adana Şubesi’nde yapılan açılıştan önce konuşan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, ülkemiz nüfusunun yüzde 66’sının birinci ve ikinci dereceden deprem bölgesinde yer aldığını, yüzde 70 ve büyük sanayi kuruluşlarının deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek 17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen kentlerin depreme hazır olmadığını ifade etti.

TOKİ’LER YAPI DENETİMİNDEN YOKSUN

Kentsel dönüşümler dışında  deprem kaygısını giderecek adımlar atılmadığını ifade eden Kaya,  yapı üretim sürecindeki eksiklikleri, ülkenin kentleşme ile ilgili politikaları, afete hazırlık konusu gibi geniş yelpazede ortaya çıkan yetersizliklerin gözler önüne serildiğini söyledi.

17 Ağustos’tan ders çıkarılmadığının 2011 yılında Van’da yaşanan depremlerle ortaya çıktığını söyleyen Kaya, depremin unutulmaması ve duyarlılığın arttırılması için kitlesel eylemler, etkinlikler yaptıklarını dile getirdi.

Kaya, “Ancak son yıllarda iktidarın mesleğimizi ilgilendiren konularda yaptığı değişikliklerle; meslek odalarının üyeleriyle olan ilişkileri zayıflatılmıştır. Mevzuat ve uygulamaya ilişkin yapılan değişiklikler, yapı üretim sürecini denetimsizliğe mahkum etmiştir” dedi.