Home , Avrupa , Fürth’de işçi filmleri sinema etkinliği

Fürth’de işçi filmleri sinema etkinliği

ALMANYA|17.10.2017| 12-15 Ekim tarihleri arasından Fürth’de düzenlenen Ekim Film Günleri son gün gerçekleştirilen bir konserle sona erdi.

Fürth Uferpalast sineması ve Ekim Film İnisiyatifi (Oktober Film İnitiative) tarafından düzenlenen ve Dialog der Kulturen e.V., Fürth Belediyesi ve Rosa Lüksemburg Vakfı tarafından desteklenen sinema etkinliği dört gün sürdü.

Sinema yönetmenleri Sergei Eisenstein, Ümit Kıvanç, Ken Loach, Zhangke Jia, Fernando Leon de Arenoa filmlerinin gösterildiği etkinlikte ilk üç gün filmin ardından söyleşiler de gerçekleştirildi.

Ekim Film İnisiyatifi adına açılış konuşmasını yapan Serap Aşıran “Bu nevi bir etkinliği düzenlememizdeki temel motivasyon içinde yaşadığımız toplumdaki farklı meslek gruplarının, işsizlerin, kadınların, çocukların, her türden cinsel kimlikten ve etnisiteden bireylerin, göçmenlerin boğuşmak zorunda olduğu sorunları, günümüzdeki sistemin hayvanlar ve doğa/çevre üzerindeki yıkıcı etkilerini sinema aracılığıyla yeniden gündeme getirmek ve bu sorunlar üzerine herkesi düşünmeye davet etmektir” dedi.

Birinci gün tarihçi Sebastian Zehetmair ile “Ekim Devrimi”; ikinci gün sinemacı Levent Kaçar’la “İşçi sineması tarihi” ve üçüncü gün Avrupa Sürgünler Meclisi eş sözcüsü Metin Ayçiçek ile “Göçmen İşçiler” teması üzerine söyleşiler ilgiyle karşılandı.

Film Günleri’nin ilk gününde sesiz film olan S. Eisenstein’ın “Oktober” filmine müziğiyle piyanist Dr. Dieter Meyer eşlik etti. Son günde yapılan kapanış konuşmasında ise “Fürth’de bir ilki gerçekleştirmeye çalıştık. İşçi filmleri günleri…Tecrübesizliğimizden dolayı birçok eksikliğimiz ve yetmezliğimiz mevcut biliyoruz. Ancak bunları aşabileceğimizi de biliyoruz. Büyük kurumlardan ve devletten on binlerce Euro destek alan film festivallerinden olmak gibi bir amaç taşımıyoruz. Bizim en büyük destekçilerimizin işçiler, işsizler, öğrenciler, kadınlar ve lgbti bireyler olmasını isteriz. Onların, sizlerin desteğine ihtiyacımız var” denildi.

Konuşmanın ardından Bese Serkiz’in Türkçe ve Kürtçe türkülerden oluşan konseri beğeniyle karşılandı. Bese Serkizi’ne bağlama ve vokalde Hüseyin Kartal ve çelloda Eilin Herrmann eşlik etti.