Anasayfa , Avrupa , Fransa’da Soma Katliamı Eylemleri Devam Ediyor

Fransa’da Soma Katliamı Eylemleri Devam Ediyor

20140517_184131FRANSA | 18 – 05 – 2014 | Manisa’nın Soma ilçesinde gerçekleştirilen madenci katliamına ilişkin Fransa’nın çeşitli şehirlerinde eylemler düzenlenmeye devam ediyor.

Soma’da yaşanan katliama Mulhouse halkı duyarsız kalmadı. Fransa’nın çeşitli şehirlerinde olduğu gibi Mulhouse’da da halk, meydanlarda işçi cinayetlerinin yankılanan çığlıkları olmak için SOMA ile Dayanışma Platformunun ( Halk Cephesi – Kürt Kültür Evi – Alevi Kültür Merkezi  – ADHP – ATİK ) çağrısı üzerine 17 Mayıs günü saat 14’te Porte de Jeune meydanında 100’ün üzerinde Türkiyeli meydanlara çıktı. Eylemde çeşitli pankartlar ve katliamın sorumlularının devlet olduğunun yazılı olduğu dövizler taşındı.
Bunun yanı sıra AKP’li ve Türk bayraklı bir başka gurubun da aynı gün, aynı saate aynı yerde Soma’da yaşamını yitiren emekçiler için basın açıklaması kararı almış olmaları da bizler için olumlu bir tesadüf oldu. Her ne kadar yapılan etkinliğe katılım sağlamaları istense de Recep Tayyip Erdoğan’ı kınayan slogan atılmadığı ve RTE’nın bu olayın sorumlusu olduğunu yazan dövizlerinizi indirilmesi ile ancak katılınabileceği teklifleri başarılı sonuçlanmamış ve platform, RTE için yazılı olan ve sözlü olan hiç bir şeye sansür uygulamadığı için kenarda durup sadece izleyici olmakla yetinmişlerdir .
Yaklaşık yarım saat süren etkinlik Fransızca ve Türkçe bildirilerin okunması ve iki dilde de atılan sloganlardan sonra son buldu.

Eyleme Fransız kurumlardan Sol Cephe, Yeni Anti-kapitalist Parti, Avrupa Ekoloji, Yeşiller ve CGT Peugeuot Sendikası da destek verdi.

 

13 Mayıs günü Soma Holding’e bağlı Soma Kömür Ocaklarında yapılan işçi katliamı Lyon’da Bellecour  Meydanı’nda protesto edildi.

Soma’da yaşanan ve gün geçtikçe boyutları açığa çıkan, devlet faşizmi tarafından üstü örtülmeye çalışılan katliam için  Saat 14’te başlayan etkinlikte, katliama dikkat çeken konuşmalar yapıldı. Etkinliğe Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu’na bağlı Fransa AKMleri, Belleville Pirsultan Abdal Dernegi, Halk Cephesi, Partizan, ATİK Lyon kendi flamaları ile katılım sağladı. Partizan’ın çıkarmış olduğu “Yüzünüzdeki Maden Karasını Yıldızların Kızıllığıyla Aydınlatacağız” başlıklı bildiri ve Demokratik Güç Birliği Platformu-Almanya ve ATİK’in çıkarmış olduğu bildiriler yoğun bir şekilde dağıtıldı.

Soma’da yaşanan işçi katliamına ilişkin Fransa’nın Nancy şehrinde de bir eylem düzenlendi. Partizan, ATİK, Halk Cephesi, Aveg-Kon ve Devrimci Halkın Birliği tarafından gerçekleştirilen eylemde “Kaza Değil Cinayet” pankartı açıldı.

Eylemde sık sık “Katil Devlet Hesap Verecek” sloganı ve Türkçe, Fransızca olarak diğer sloganlar atıldı.

Fransız kurumların da destek verdiği eylem, kurumlar tarafından okunan açıklamaların ardından sloganlarla bitirildi.