Home , Avrupa , Fransa’da Aralık kat​liamları eylemleri​

Fransa’da Aralık kat​liamları eylemleri​

fft5_mf23547-1FRANSA | 28 – 12 – 2013 |19 Aralık 2000’de, Faşişt  T.C tarafından 22 cezaevine  eş zamanlı yapılan ve 28 Devrimci tutsağın şehit edilmesiyle sonuçlanan  ‘hayata dönüş’ katliamı Paris’te yapılan bir etkinlikle lanetlendi. ATİK-UPOTUDAK, FDHF, AÖTDK, YAŞANACAK DÜNYA, BİR-KAR, ve ODAK  tarafından örgütlenen eylem, Strasbourg  St. Denis kemerinin önünde yapılan mitingle başladı. Miting, ölüm orucu gazisi bir arkadaşın açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra 19 Aralık’ta yitirdiklerimiz şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Merkezi olarak hazırlanan ortak bildiri Türkçe ve Fransızca okundu. Okunan ortak metinde 19 Aralık katliamının gerçek yüzü bir kez daha teşhir edildi. Katliamda ve devam eden süreçte şehit düşen 122 Devrimci tekrar tekrar anılarak unutulmaması ve unutturulmamasına vurgu yapıldı. Katliamların halen değişik biçimlerde devam ettiğine vurgu yapılan yazıda hasta tutsakların durumuna da somut verilere dayanılarak özel vurgulamalarda bulunuldu.  Miting boyunca kitle tarafından sık sık Türkçe ve Fransızca sloganlar atıldı.

Mitingden sonra kitle “19 ARALIK KATLİAMINI UNUTMA, UNUTTURMA“ pankartının arkasından flama ve sloganlarla yürüyüşe geçildi. ACTIT(Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği)’ne kadar gerçekleşen yürüyüşün ardından dernek lokalinde bir söyleşi gerçekleştirildi. Daha çok ölüm orucu gazilerinin konuştuğu söyleşide, 19 Aralık katliamı döneminde yaşananlar ve devrimci dayanışmaya değinildi. Hasta tutsaklar ve F tipleri nezlinde bu katliamın halen devam ettiğine vurgu yapılan konuşmalardan sonra etkinlik sonlandırıldı.

NANTES

19 Aralık cezaevleri, Maraş ve Roboski katliamlarını unutmamak, unutturmamak ve katledilenleri anmak için 27 Aralık tarihinde saat 15’te ATİK ve Rennes – Nantes Kürt Dernekleri tarafından Fransa’nın Nantes şehrinde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Nantes, Cholet ve Rennes’den katılım oldu. Yoğun yağmura rağmen yaklaşık 250 kişilik bir kitleyle sloganlar eşliğinde yaklaşık beş kilometrelik yürüyüş yapılarak, kurumların çıkarmış olduğu bildiler okundu. Yürüyüş boyunca sık sık sloganlar atılırken, Partizan flamaları büyük ilgi gördü. Yürüyüşten sonra basın açıklaması yapılırken, açıklamada katliamlarda katledilenler anılırken, katliamların unutulmaması ve faşizme karşı mücadelenin geliştirilmesi için mücadeleye kararlılıkla devam edilmesine vurgu yapıldı. Basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı.