Home , Dünya , Fransa sömürgesine 4000 kişilik askeri güç ve malzeme gönderdi

Fransa sömürgesine 4000 kişilik askeri güç ve malzeme gönderdi

guadeloupeGUADELOUPE | 12 – 02 – 2009 | Fransız devleti, sömürgesi olan Guadeloupe adasına 4000 kişilik asker, jandarma ve çevik kuvvetin yanısıra hücüm tankları, mühimmat ve plastik tabut gönderdi. 52 örgütten oluşan bir platformun ülkede grev dalgası başlatması sonrasında, Fransanın bu çıkartma ile açıktan savaş hazırlığı yaptığını gösteriyor.

Güney-Amerika’nın kuzey bölümünde bulunan Guadeloupe adasında 20 Ocak tarihinde 52 örgütten oluşan platform bir grev dalgası başlatmıştı. 30 Ocak tarihinde ise Pointe à Pitre sokaklarında 60 bin insan yürüyüş yaparak platform’a desteklerini göstermiş ve sorunların çözümü için ülkenin başbakanı Jego’nun gelmesini istemişti. Başbakan ise gelmeyerek sorunları konuşarak çözmekten kaçınmış, Fransız devletinin saldırısının önünü açmak için kenara çekilmiştir.

Bölgedeki gelişmeleri aktaran yerel bir aktivistin yayımladığı açıklama gerçekleri gözler önüne seriyor:

Değerli yurttaşlar; 

Bu Guadeloupe’dan sizlere yaptığım dayanışma çağrısıdır.

 Tüm sendikaları, yardım grupları, dernek federasyonları, Guadeloupe’un en büyük kurumları, nakliyeciler sendikası, benzin istasyonları sendikaları, balıkçılar sendikası..vb…  52 örgütten oluşan bir kolektif 20 Ocak 2009 tarihinde bir grev dalgasını başlattı.

 Masa etrafında Guadeloupe’un tüm karar vericilerinin bulunduğu görüşmelere Dünya Ticaret Merkezi’nde başlandı:

~ Kolektif: Lyanag kont profitasyon (Vurgunculara karşı toplanma)

~ Vekiller: Bölge Konseyi, Genel Konsey, Belediye başkanları, Millevekilleri, Senatörler

~ Sosyo-profesyoneller: MEDEF (Fransa İşyerleri Hareketi), CGPME (Küçük ve Orta İşyerlerinin Genel Konfederasyoınu), CTPME, CCI (Sanayi ve Meslek Odası), CES..vs…

~ Devlet: Bölge Valisi, Merkezi idare müdürleri

Denizaşırı Devlet Sekreteri Yves JEGO tarafından iletilen notun okunmasıyla birlikte, Bölge Valisi sözde işe soyunmak için görüşme masasını terketme kararını aldı.

 Bugün, 30 Ocak 2009 Cuma, Kolektif’e desteğini sunduğunu ifade etmek için sokaklarında 60 bine yakın insan yürüdü. Oysa Sarkozy tarafından el konulan Metropolitan medyası, Fransa tarihinde benzeri olmayan bu harekete -çünkü ilk kez böyle bir eylem bir Bölgenin eksiksiz tüm canlı güçleriyle bir mutabakat sağlamayı başardı- hiç değinmemektedir.

 Guadeloupe, bu krizi sonlandırmak için Başbakanın gelişini talep etmektedir. Oysa vasilik haldeki Bakan, yani bay JEGO, kendi yasal rolünü oynamayı istemeyerek …. korkusundan Guadeloupe’a gelmeyi reddetmektedir.

 Fransız devleti hükümetin istifasını canlı bir şekilde izleyen Guadeloupe halkı karşısında elini düzeltti.

 Görüşmeler 3 yerel televizyon kanalında yayınlanmıştı; seyirciler, görüşmeyi sürdürmeyi kabul etmeyen ancak herhangi bir kayma anında hizmetten geri durmayacağına söz veren Vali’nin gidişine tanık oldular.

 Ocak ayının başından itibaren 17 Airbus’te dişlerine kadar silahlı 4 bin asker/jandarma/çevik kuvvet çıkarma yaptı. Hücum tankları, mühimmatlar, plastikten tabutlar, azıklar da bu saldırı güçleriyle birlikte gönderildi. Bu tür savaş tertibatın fransız vergi yükümlülerine günlük maliyeti 3 miliyon eurodur. Guadeloupelular bu paranın, talep plaformundaki 146 noktadan birkaçının çözümü için kullanılmasını tercih ederlerdi.

Fransız devleti Guadeloupe’da kitlenin üzerine birçok defa ateş açtı: 1910 – 1925 – 1952 – 1967

 1967’de, güçlü bir grev dalgasının ardından, bay MESSMER, MARCELİN ve DE GAULLE kalabalığa ateş açtırıp 170’den fazla insanı öldürttüler – devlet tarafından resmi olarak sadece 31 ölü ilan edildi.

 Şu metni yazdığım sırada, hükümet RFO redaksyonlarını Paris’e transfer etme kararını aldı; yerel yayınlar yerelden oluşmamış olacak. Sarkozy kendi diktatoryasını zorla inşa ediyor; işte Denizaşırı sömürgeci pratiklerle yeniden 30 yıl geriye gitmektedir.

 Değerli yurttaşlar, sizden bu metni tanıdıklarınız üzerinden yaymanızı istiyorum. Bütün Fransa bizim her türden vurgunculara karşı haklı bir düzen için dövüştüğümüzü bilmelidir. „La gwadloup cé tan nou – la gwadloup cé pa ta yo – yo bisyon fé sa yo vlé – a dan péyi en nou.“*

 *Guadeloupe bizimdir – Guadeloupe onların değil – Onlar istediklerini yapmak istiyorlar – ülkemizde    

Arsène MARIE-JOSEPHE

POINTE A PITRE, 30 Ocak 2009