Anasayfa , Avrupa , Fransa Kobanê İçin Ayakta!

Fransa Kobanê İçin Ayakta!

IMG_3931FRANSA | 07 – 10 – 2014 | Kobanê için yapılan süresiz eylem çağrılarına Avrupa’dan da destek artarak devam ediyor. Fransa’nın birçok şehrinde izinli ve izinsiz birçok eylem gerçekleştirildi.

Paris

Fransa’nın başkenti Paris’te 6 Ekim Pazartesi akşamı, uluslararası Charles de Gaule havaalanı işgal edilirken, 7 Ekim Salı günü de eylemler gerçekleştirildi.

Paris’te ilk olarak korsan bir eylem gerçekleştirildi. Aralarında ATİK, YDG ve Partizan taraftarlarının olduğu  yüzlerce kişi  Concorde Meydanı’nda toplanarak, Elysée Sarayı (Cumhurbaşkanlığı Sarayı)’na yürüyüş gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde oturma eylemine başlayan kitleye polis, gazlarla müdahele etti.

Müdahalenin ardından bir süre daha oturma eylemi yapıldıktan sonra, Invalid Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirildi. Meydanda, akşam saat 19’daki eyleme kadar oturma eylemi yapılarak beklendi.

Saat 19’da binlerce kişi Fransa Meclisi’ne yürüdü. Meclisin önünde yapılan mitingde, Kobanê direnişini sahiplenen birçok slogan haykırılarak, Kobanê direnişi selamlandı. Yine kurumlar adına açıklamaların yapıldığı etkinlikte binlerce kişi; sloganlar, pankartlar ve dövizlerle Kobanê direnişini sahiplenmeye çağırdı. Ezidi, Keldani ve Ermeni kurumların da örgütleyicisi olduğu mitinge, ATİK ve Partizan taraftarları da flamalarıyla katıldı.

Strazburg

6 Ekim günü IŞİD’in Kobanê saldırılarının arttığı haberinin gelmesiyle birlikte Place Klaber’e akın eden çok sayıda Strasbourg’da yaşayan yurtsever, devrimci ve demokratlar Fransa resmi devlet kanalı France 3’ü işgal etti. Televizyon kanalına tramvay ve arabalarla sızmaya çalışan kalabalık grup, kanal binasının avlusuna girerek oturma eylemine başladı. Eylem alanına polis güçlerinin gelmesiyle Kürtçe,Fransızca ve Türkçe sloganlar atılmaya başlandı. Partizan’ın da katıldığı korsan eylem, kısa sürede kitselleşti. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı eylem, Strasbourg vali yardımcısının konuşma yapmasından sonra sabah geç saatlere kadar sürdü. Öte yandan eylemden ayrılarak Strasbourg tren garına giden YDG’li gençler ve yurtsever gençler burada da bir korsan eylem yaparak garda bulunan yolculara, Kobane’deki katliamlara sessiz kalınmaması çağrısı yaptı. Ardından eylem bir müddet sonra iradi olarak bitirildi.

Yine 7 Ekim günü saat 2’de Amerika Konsolosluğu toplanan yüzlerce kişi, sloganlarla Kobanê direnişine sahip çıktı. Eylem yapılan konuşmaların ardından, coşkulu sloganlarla sonlandırıldı.

Bordeaux

Bordeaux’da yurtseverlerin çağrısıyla, yüzlerce kişi havaalanını işgal etti! Aralarında YDG’lilerin de olduğu kitle, dış hatlarda kalkacak son uçakların kapı girişleri önünde barikat kurarak dikkat çekti. İki saat gecikme yapan uçakların ardından, basın açıklaması okunarak oturma eylemi gerçekleştirdi. Bu sırada havaalanına gelen TKP/ML taraftarları, Fransızca “Ortadoğu’nun Özgürlüğü İçin Halk Savaşını Destekle!” pankartı açtı. Eyleme, sık sık atılan sloganlar eşliğinde son verildi.

Mulhouse

Mulhouse’da pazartesi günü başlatılan açlık grevi devam ederken, 11 Ekim Cumartesi günü yapılacak yürüyüşle açlık grevi sonlandırılacak. Açlık grevi eylemi boyunca her gün kent merkezinde bir saat boyunca sloganlar eşliğinde bildiri dağıtımı ve Kobanê direnişine ilişkin bilgilendirme yapılıyor.

7 Ekim günü ise Fransa, İsviçre ve Almanya’nın ortak kullandığı “Euro Airport”ta eylem gerçekleştirildi. ATİK ve Partizan’ın da içinde yer aldığı yurtsever, devrimci, demokrat kurumlar, havaalanın içine girerek pankart ve flamalarla birlikte oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem boyunca Fransızca, Almanca, Türkçe ve Kürtçe “Yaşasın Kobanê Direnişi”, “Kahrolsun Türkiye’deki Faşist Rejim”, “Kobanê Yaşayacak, Kobanê Kazanacak” gibi birçok slogan atıldı.

Nantes

Nantes kentindeki Kürtler gün boyu Kobanê için eylemdeydi. Nantes’teki Kobanê eylemleri kent merkezinde yapılan bir yürüyüşle başladı. Aralarında Partizan taraftarlarının da olduğu kalabalık kitle, Ticaret Meydanı’ndan valilik binasına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Yürüyüş sonunda kitle oturma eylemine geçerken, kitle adına bir heyet valilikle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme ardından kitle oturma eylemine son verirken, aralarında Partizan taraftarlarının da olduğu eylemcilerin bir kesimi araçları ile kentin en işlek köprüsünde yol kapatma eylemi gerçekleştirdi. Ardından aynı eylemciler araçlarla kent merkezinde sloganlar eşliğinde tur atarak bildiriler dağıttı.